Новият щам на COVID-19 е идентифициран през октомври, но пробата от пациент е взета през септември. До началото на декември става ясно, че той е засегнал доста хора в южната и източна част на Великобритания - повече от 1100. Това заяви в студиото на “Денят започва” вирусологът от БАН проф. Радостина Александрова.

По думите ѝ появата на мутации е естествен еволюционен процес при вирусите, включително и за коронавирусите, които имат много по-нисък темп на промяна.

“Британският щам” е втората мутация, при която е установено по-лесно разпространяване на вируса, но не е свързана с по-тежка клинична картина.

“Това, че някакъв вирус се разпространява по-лесно, по никакъв начин не означава, че е по-смъртоносен или причинява по-тежка клиника”, подчерта проф. Александрова.

Ако клиничната картина беше по-тежка, заболеваемостта - по-дълга, а смъртността - по-висока, това вече щеше да е ясно вече, категорична беше тя. За да се разбере какво ще е взаимодействието с неутрализиращите тела и ваксините, ще трябва да се експериментира в лабораторни условия, продължи вирусологът и добави:

“Вече чухме, че с едната от новите ваксини няма да има проблеми, но категорично това изисква нови изследвания.”

По думите ѝ “засега има повод да бъдем много внимателни, много предпазливи, но в никакъв случай няма повод за паника и за излишна тревога”.