"Първото място по смъртност, изследваме от първата дата, когато това се случи. Това мисля беше 21 ноември. Следим случаите и анализираме това, което се случва. В България се наблюдава една тенденция, която не се вижда в Европа - самолечението и отлагането на срещата с лекар." Това заяви здравният министър Костадин Ангелов на извънреден брифинг.


По думите му причината за високата смъртност е късната лекарска намеса.

"Почти всички, които са стигнали до летален изход, са потърсили много късно лекарска намеса. Ние сме на едно от водещите места в ЕС по заболеваемост от сърдечно-съдови заболявания, те утежняват протичането на болестта. Очакваме с въвеждането на мерките тази позиция на България да се промени в следващите седмици", посочи проф. Ангелов.

"Не търсете дълбоки причини. Там, където епидемията е започнала по-рано, там ще започне и по-рано спада. Няма на този етап как да кажем защо в Кърджали е толкова, толкова е в Габрово или в София", коментира доц. Кунчев.

"Запознат съм със случая в Монтана. От 1 ноември всички договори с участници в системата на здравеопазването, ще бъдат анексирани и увеличена бройката на служителите, които да получат по 1000 лв. Над 80 млн. лв. държавата изразходва за осигуряването на тази мярка. Както знаете, вече се говори за осма ваксина, когато бъдат готови договорите с останалите три ваксини, те отново ще бъдат входирани в Народното събрание.

Ние много държим да подходим отговорно към българските граждани. Ние държим да запознаем българския парламент какви са договорите, които ще се сключват", продължи темата с ваксините министърът на здравеопазването.

"В момента нямаме категорична европейска препоръка, че трябва да отпадне 14-дневната карантина. България не сключва договор с нито една от фирмите. Упълномощена е ЕК със съответния закон, ратифициран от Народното събрание. Нормативната уредба, която е разписана от мен, ясно и точно е казано, че след 14-дневната изолация, този пациент вече не е заразен.

Тези хора не са заразни, те не могат да заразят друг човек. По данните, които към настоящия момент имаме от науката, можем да ви го кажем това", обясни проф. Ангелов.