Ще бъда кратък. Не че няма какво да съобщим, но положителните промени са толкова в начална фаза и толкова крехки, че не смеем да се зарадваме. Това заяви на брифинг в МС главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той заяви, че има първи признаци на подобряване. България слезе с едно място надолу по заболяемост и вече сме от 11-то на 12-то място.

Министър Ангелов с извънредна новина за ваксинирането на българите НА ЖИВО

14-дневната заболяемост пък от дълго време насам е паднала под 600 и в момента е 591 на 100 000. За жалост обаче 14-дневната смъртност все още е висока и все още сме на първо място.

"Платото вече има леко движение надолу. Много е рано да се правят изводи, убеден съм, че приложените мерки ще дадат резултати", увери доц. Кунчев.

"Появи се и първата област, която излезе от червената зона - това е Кърджали. Разликите по области в България обаче са значителни и в Габрово има 11 пъти по-голяма заболяемост отколкото в Кърджали", каза още той.

"Още няма отражение на броя хоспитализирани, но това е процес, на който му трябват повече дни, така че очакваме добри новини и там", добави доц. Кунчев.