Всеки министър иска да има авангард от хора, които да подпомагат неговите политики. Пирогов е една от болниците, които е стълб в това отношение. Нормално е, тази болница винаги да е с особен дух. Първите протести на Подкрепа са били в Пирогов. Това заяви проф. Асен Балтов в ефира на bTV.

Асен Балтов ще заведе личен иска срещу бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров. 

Миналата година в средата на септември месец Балтов съобщи, че е уволнен като лекар от болница “Пирогов”. Информацията дойде, след като през юли Балтов бе освободен от поста директор на "Пирогов" заради нарушения, установени от проверка на НЗОК в спешната болница. 

Преди няколко дни проф. Асен Балтов се върна на работа в най-голямата спешна болница в България "Пирогов”. 

Тогава от Министерството на здравеопазването съобщиха, че здравният министър Стойчо Кацаров не знае нищо и е поискал информация от директора на "Пирогов" проф. Иван Поромански.

"С него трябва да проведа личен разговор. Имам сериозни съмнения, че той е бил подложен на сериозен натиск, вероятно от Стойчо Кацаров", коментира проф. Балтов.

По думите на Балтов връщането му на работа не е политическо решение, а решението на съда е съвпаднало с политическите промени.

Проф. Балтов призна и кой му се е обадил, за да го върне на работа. "Със сегашния директор се познавам от доста време. Проведохме един разговор, той каза, че няма смисъл да се обжалва на трета инстанция. Предложи да започна на граждански договор като консултант, за да измине този срок от 1 месец, след което да бъда възстановен на щат", уточни той.

Проф. Балтов проговори и дали има амбиции да се върне начело на "Пирогов". "На този етап не, 4 години и половина това е един постоянен стрес. Телефонът не може да бъде изключен, гледаш постоянно да помагаш".

Проф. Балтов коментира с тази СНИМКА връщането си в "Пирогов"

По отношение на политическата си кариера, също не е решил.

"Рано е да се каже. Първо трябва да се уточнят листите“, посочи той и уточни: „При всички случаи няма да се забравят тези 59 колеги и сътрудниците“.

Ако той влезе отново в политиката, няма да може да оперира.

„При така приетото законодателство на Национален рамков договор на НЗОК няма да мога да оперирам, ще мога да бъда само консултант“, уточни той.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук