„Получих високо кръвно налягане - 240/130. Мислех, че лечението ми ще мине за 4-5 часа, но уви – продължи дни. Имах прекалено голямо психическо свръхнатоварване“, това заяви бившият директор на „Пирогов“ проф. Асен Балтов по повод неприятния здравословен проблем, който го сполетя около времето, в което бе унизително уволнен от лечебното заведение.

„Нормален работен ден бе. Направих две операции една след друга. Качих се след това в кабинета си и там дойде новият юрист на болницата, новият началник на охраната и началникът на „Човешки ресурси“.

Дадоха ми шест въпроса, на които искаха да отговоря за час. Отговорих, но това го приложих към иска, който ще предявя.

„Асене, съжалявам, но няма да може да работим заедно. Аз смятам, че не мога и не искам да работя с теб“ – това ми каза директорът на болницата проф. Иван Поромански“, разказа в сутрешния блок на bTV проф. Балтов за деня, в който бе уволнен.

„Основанията за моето уволнение са три. Според тях съм нарушил някакви неща, когато съм бил на длъжност изпълнителен директор, но съм уволнен като лекар ортопед.

Според тях съм нарушавал морала, но според мен няма такова нещо. Всички знаят как винаги съм помагал на хората.

Да те уволнят като обикновен лекар… За мен това уволнение е абсолютно политическо. Няма какво да се лъжем. С проф. Поромански работех добре“, категоричен бе проф. Балтов.

„Кацаров бе назначил одит, с който се надяваха да намерят пробойни в работата ми. Не намериха. Знам, че служебният министър е бил много недоволен“, допълни професорът.

Сигналът до ДАНС го потвърждавам. Аз като изпълнителен директор на „Пирогов“ бях длъжен да подам такъв сигнал. От ДАНС ми казаха, че трябва да подам такъв сигнал и те ще преценят дали да го проверят. 

Факт е, че ДАНС се интересуваха от протестите в болницата. Отделно през месеци от ДАНС минават на регулярни проверки в „Пирогов“.  

Слава Богу националната сигурност не бе застрашена с оглед на случващото се в лечебното заведение.

Това не бе донос, а мое задължение.

Заради протестите или т. нар. „бунтове“ уволнен бе един от лекарите на болницата“, каза проф. Балтов.

Той призна, че протестите след неговото уволнение не били легитимни, а изблик на емоциите на колегите му.

„Знам, че сега ще има конкурси за 28 началници за клиники и много от тези, които не са им удобни на сегашните управници, най-вероятно няма да ги спечелят. 

Мен ме уволниха и през това време още 15 служители от администрацията бяха уволнени“, каза още бившият директор на „Пирогов“.

По съдебен път ще търся правата си. Не съм подписал заповедта за дисциплинарното ми уволнение.

Някак си фокусът се измества. Забрави се какво бе направено за четири години в „Пирогов“ и колко много пари наляхме и ремонти направихме.

Сега вече трети месец не се случва нищо в болницата. Вече имаме 20 колеги, които са напуснали“, категоричен бе бившият директор на „Пирогов“.

Проф. Балтов коментира и дали ще влезе в политиката. БЛИЦ припомня, че преди време се появи информация, че именно той ще бъде кандидатът за президент на ГЕРБ.

„Не. На този етап не виждам смисъл да продължа в политиката. Всички ме познават като лекар. Политиката е по-скоро работа, която трябва да вършат политиците.

Не е имало разговори с мен. Това, което се чува е по-скоро като една народопсихология, че виждате ли Балтов е бил уволнен по нечисти обстоятелства“.

Проф. Балтов коментира и ситуацията с разпространението на коронавируса в България.

„Видяхте какво се случи с НОЩ и ваксинационните центрове. Тези две помощни структури бяха отречени.

И ето какво се случи. Ужасно много заболели и починали. 

Не очаквам нищо хубаво от това, което не направи Кацаров“, категоричен бе проф. Балтов.