Проф. Асен Балтов е бил уволнен днес. Това потвърди самият той пред БЛИЦ. Припомняме, че бившият директор на най-голямата спешна болница в България е на служба в Първа травматология от години.

"Вярно е. Преди 15 минути ме уволниха. Какви са официалните мотиви, търсете пиарът на "Пирогов" да ви каже защо, заяви пред медията ни той, но уточни, че знае какви са личните мотиви.

"Аз знам неговите лични мотиви. Проф. Поромански не може да работи с мен", уточни проф. Балтов.

Проф. Балтов публикува и в личния си фейсбук новината.

"Уволнен! След 21 години работа в Пирогов!",  написа той. Под поста му веднага заваляха гневни коментари на потребителите:


 Припомняме, че скандал избухна между проф. Балтов и служебният министър д-р Стойчо Кацаров. Кацаров уволни вече бившият шеф на "Пирогов" проф. Асен БалтовКато причина за решението си служебният министър изтъкна, че в болницата е имало над 400 пациенти-фантоми по време на пандемията от коронавирус, а и той е един от тях.

Последва вълна от недоволство на лекарите от "Пирогов", като те излязоха на протест в защита на проф. Балтов. Техните искания бяха за оставката на здравния министър Стойчо Кацаров и управителя на Здравната каса проф. Петко Салчев.

Няколко дни след това в здравното министерство се срещнаха представители на "Пирогов" и Българския лекарски съюз. След срещата бе съобщено, че е постигнато съгласие по 4 въпроса, а именно - взаимно съжаление за разменените остри и обидни реплики и за създалото се напрежение, установените административни нарушения ще бъдат разгледани от компетентните органи, продължаване на доверието към лекарите от „Пирогов“ и необходимостта от реформа в здравеопазването.

Последва и решение за прекратяване на протеста от страна на ръководството на "Пирогов". Въпреки това медици от болницата излязоха да изразят недоволството си, но този път под прозорците на президента Румен Радев.

След това се стигна до нова порция уволнения в "Пирогов" като сред освободените бе и пиарката на Болницата Гергана Венкова.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Цанка ДОНКОВА, БЛИЦ