Зелената салата е сред задължителните ястия, които слагаме на Великденската трапеза. Марулите обаче са сред зеленчуците с най-високо съдържание на нитрати. Има ли начин да се отървем от опасните вещества, обясни в Нова телевизия известният диетолог проф. Донка Байкова.
Задължително трябва да изхвърлим последните листа и кочаните на марулите. След това да накиснем останалите листа за половин &ndash; един час във вода. Към водата може да се добави оцет или сода. След това салатата се нарязва и веднага трябва да се консумира. Ако се остави по-дълго време или ако се дължи в найлонов плик, то нитратите се превръщат в нитрити, които са още по-опасни за организма. <br /> <br /> Не само краставиците и тиквичките трябва да белим задължително, а и доматите и репичките. Доматите може и да се бланшират, като се поставят за 1-2 минути в топла вода.<br /> &nbsp;