Проф. Байкова разби мита за суперхраните
Шипката има повече витамини от годжи бери, а бобът е по-ценен от киноата, заяви специалистът
Най-често произходът на тези храни не е от нашия регион, но имат български аналог.
Всички световни експерти по хранене и диетика са категорични, че регионалните плодове и зеленчуци са за предпочитание за населението на в съответния регион, припомни диетологът проф. Донка Байкова по bTV. За българите по-полезни са регионалните продукти.
Тя предупреди и за някои заблуди – например, че в годжи бери има повече витамини, отколкото в българската шипка. Заблуда е също, че в спирулина има много белтък.
„Нямаме нищо против спирулината, но рекламата е заблуждаваща, не може да има толкова много белтък в един листен зеленчук. Да има ценни аминокиселини и се разчита предимно на багрилото хлорофил., както при копривата”, уточни диетологът.
Тя потвърди информацията, че бобът има по-ценни съставки от модерната напоследък култура киноа, която зърноподобна. В боба има повече калций. В киноа има толкова калории, колко и в боба, но при готвене тя попива повече вода и на това се дължи факта, че ястията стават с по-ниско съдържание на калории, уточни байкова.
Ключът към успешната диета е разнообразната храна в умерени количества и здравословният начин на живот, припомни диетологът.
Последвайте ни
0 Коментара: