Професор Байкова обясни, че при веганството понякога е възможно човек да напълнее, защото храните, които се консумират са засищащи и обемни. Това каза проф. Донка Байкова, специалист по хранене и диететика и ръководител на катедра „Превантивна медицина” във Факултета по Обществено здраве на Медицински университет – София, в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с веганството, ползите и вредите от него.
„Обемните храни много бързо се евакуират от храносмилателния тракт, т.е огладняването е на много по-кратки интервали и хората прибягват към засищащи храни. Те обикновено обаче са въглехидратни, с добавка на някаква, макар и растителна мазнина, която е източник на калории и това понякога допринася за покачване на килограмите”, коментира проф. Байкова.

По думите ѝ въпрос на информираност е човек да предприеме подобен модел на хранене и съответно да суплементира и обогатява периодично своя хранителен внос. Според нея веганството е модел на хранене, който затруднява неговите почитатели в приготовлението на храна.

„При нормалния вегански модел на хранене се предпочитат зърнени, бобови храни, много плодове, зеленчуци, зеленолистни разновидности като водорасли, билкови растения. Веганите често пъти се стремят да приготвят много вкусни неща, които са много времеемки и допринасят за затрудняване на режима и стила им на живот”, обясни тя.

„През цялото лято често пъти им се налага в огромни количества да осигуряват зимнина от сезонни зеленчуци и плодове. През останалото време, за да приготвиш вегански кюфтета, шницели или дори наденички се изисква много повече време и усилия. Но веганите имат своята фантазия, а и общуват помежду си в интернет пространството”, добави Байкова.

По думите ѝ още по-сериозни затруднения при приготвянето на храна изпитват хората, решили да преминат към крайния модел на „суровоядство”.