За 20 години НИМ натрупа 650 хил. свои собствени експоната – гордея се, че създадох пълноценен музей на България. Това каза в бившият директор на Националния исторически музей проф. Божидар Димитров. Проф. Димитров поясни, че за при създаването му, музеят е разполагал само със 170 конфискувани от тогавашната милиция експоната, пише "Стандарт".

Първото нещо, с което се гордея е, че създадох един пълноценен музей на България – блестящ, хубав, на равнището на големите световни музеи. Той остана със своята собствена експозиция, изградена със собствени експонати. В момента Националният исторически музей е върнал 95 от чуждите експонати. Направи десетки изложби в България и чужбина. Само през последните месеци направи няколко изложби в самия музей – популярни много, други по-малко. Направи изложба в Норвегия на тракийското злато и в Лозенград, Турция ще направи музей на тракийските българи, които са живели в Източна Тракия до 1913 г. Там експозицията е готова“, разказа проф. Димитров.

Той поясни, че са поставени две икони, които са музейни копия на икони от Охрид. По думите му на едната са изобразени Кирил и Методий, а в другата Свети Седмочисленици, обявени от автора им за българи. „От друга страна музеят извърши консервация и реставрация на паметници, които бяха жестоко закъсали. Просто бяха руини“, отбеляза проф. Димитров. Той изброи Боянската църква, църквата „Св. 40 мъченици“ и манастира в Земен. Проф. Димитров допълни, че в момента музеят извършва реставрация на най-голямата църква в Европа, не в България само – Голямата базилика в Плиска. „Това са нещата, с които се гордея“, каза проф. Божидар Димитров.