"Морското дъно е най-големият музей в света. В Черно море под 100 метра има сероводород и дървото не гние. Потънал дървен кораб, а те всички са били такива, се запазва идеално. Навсякъде другаде, в Егейско, Мраморно и други морета те изгниват". Това заяви пред БЛИЦ директорът на Националния исторически музей (НИМ) Божидар Димитров.
Както БЛИЦ съобщи, по-рано днес бяха открити уникални находки в Черно море, за които се твърди, че могат да преобърнат историята ни.

"Сега остава водолазите да вдигат един по един корабите. Винаги може да изплува нещо сензационно като находка, но нека не очакват злато и сребро по една проста причина.

Тези кораби са търговски и са с вместимост от 30 до 150 тона. Те пренасят жито, кожи, месо, солена риба до големите консумативни центрове на древността. Това са Константинопол, Истанбул, Атина, Венеция и т.н., поясни историкът пред медията ни. 

"Пари и злато те не носят със себе си, а бележки. Винаги е възможно да има и злато. Например един кораб, който е носил златни гвинеи за 2 млрд. днешни паунда - "Черният принц", е потънал при една черноморска буря. Отивал е да плаща заплатите на английските и френските офицери, които са се сражавали в Кримската война. Има и други сведения, но много редки", разкри директорът на НИМ.

"Историята не може да се преобърне. Историята е това, което се е случило, и то не може да се промени. В общи линии ние знаем какво се е случило, но можем да внесем много нови елементи и информация в нея", заключи Божидар Димитров.

Ивайло ИЛИЕВ, БЛИЦ