Проф. д-р Иван Гаврилов, началник на Клиника по гръдна хирургия в  Университетска специализирана болница за активно лечение по онкология „Проф. Иван Черноземски“. През февруари, месецът посветен на борбата с рака, разговаряме с лекаря, чиито трайни интереси са към лечението на рака на гърдата. Темата на дисертацията му, издадена в книга, е „Фамилна обремененост при рака на млечната жлеза“.

Темите в разговора, който можете да гледате и слушате чрез линка в YouTube,  са посочени по минути за ваше улеснение.

От началото до 8 минута. Присъда ли е онкологията? Категорично, не. Онкологичните заболявания са над 60 вида. Разликата е в това, че докато при другите болести първо има оплаквания, отива се на лекар и после започва лечението. При онкологичните заболявания е обратното – трябва да се ходи на лекар, за да се хване скрития стадий, при който няма никакви оплаквания. Във фазата без оплаквания болестта е лечима с 90% траен успех. А това не е присъда.

За около 3-4 месеца тъканите на нашето тяло се обновяват изцяло. Клетки умират, а новите, които се образуват, са точно генетично копие на клетката майка, съдържащи и информацията в нея. Ако от новата ДНК не излезе точно копие, се стига до патологични отклонения или геометрична прогресия в нарастване на тъканите. Така се получава натрупване на тъкан на определено място. Възниква тумор, а в зависимост от характеристиките си той може да бъде класифициран като доброкачествен или злокачествен (с инвазивен растеж и метастазиране).

Сложният механизъм на деленето се регулира от клетки, които контролират всяко ново копие. Ако то е годно, системата я пропуска. Има ли дефект, връща го, за да го поправят. Само ако поправката е невъзможна, тогава я унищожават. 12 000 клетки биват разграждани в човешкия организъм за 24 часа. На теория за едно денонощие можем да се разболеем 12000 пъти от рак, ако това са пропуснати от имунната система, патологично изменени клетки

От 8,30  до 12 минута.  Ако злокачествената клетка е един микрон може ли да се види? Не, не може да се види, но може да се предвиди при т. нар. първична профилактика. Причините при рака на гърдата е начинът на живот: модата да се ражда след 30 години, да не се кърми, да се злоупотребява с контрацептиви, безогледно да се правят аборти… Изброеното жестоко се отплаща.  Вторичната профилактика включва самопреглед и редовен профилактичен преглед за всички жени над 20 години. На базата на генетични тестове може да се предвиди дали генната нестабилност е унаследена. В такъв случай може да се стигне до двустранна мастектомия (отстраняване на двете гърди) с превантивна цел.

От 12 до 28 минута проф. Гаврилов засяга проблемите, породени от закриването на специалността онкохирургия. И обяснява значението на предлечебните и след хирургично лечебните комисии, които определят на базата на параметрите на тумора какво трябва да се прави.

Той споделя данни от изследване на над 10 хиляди жени в България с доказан рак на гърдата. В България годишно се разболяват около 4000 жени, лекуват се близо 30 хиляди и, за съжаление, над хиляда умират. 

Преживяемостта в онкологията е мерило за качеството на лечението. Защо тя е 5 години, а не 7, да речем? Смята се ,че 5 и 10 години са отправните точки за добър успех. Заболеваемостта ни е еднаква с Европа, но за България преживяемостта е с 11 процента по-ниска. И това се дължи на по-ниската възможност за ранна диагноза.

Раковият регистър в България, който е четвърти в Европа и е събирал всички онкологични резултати, е пренесен в Единна информационна система, където не може да се прави качествен анализ.

От 28 до 41 минута. Проф. Гаврилов първи в страната създава медико-генетичен кабинет. Да, има късни раждания и отказ от кърмене, но и много млади момичета се разболяват от рак на гърдата. Какви са причините? Заболяването се „подмладява“ в световен мащаб и рисковете са по-големи, защото младият организъм е по-витален, туморът протича агресивно и непредсказуемо. Тогава възниква идеята за т.нар. фамилен рак. Генетичните тестове са огромна крачка в науката. 

При „Феномена Анджелина Джоли“,  която има доказани унаследени мутации, след анализ гърдите се отстраняват и се поставя протеза. Това обаче не намалява 100% риска.

Не всички онкологични заболявания са генетично зависими. Рискови са гинекологичните онкологични заболявания, карциномът на дебелото черво, на простата, на белия дроб.

Един от рисковите фактори са хормоните. Да, има  алтернативни контрацептиви, но как човек ще ги избегне в ГМО-храните, които яде.

Някои радетели на красивата фигура използват и хормони на растежа, но дори да има една-едничка туморна клетка, те ще я стимулират да нараства.

Същото важи и за хормоналните стимулации при ин-витро процедури.

От 41 до 43 минута. Излекуваният рак може ли да отключи друго заболяване.  Статистики има много, вкл. и че силиконът в организма води то Т-клетъчен лимфом и онкологични заболявания.

Страничните болести могат да бъдат прогнозирани и парирани навреме.

Колкото по-възрастен е пациентът, толкова по-бавно се развива ракът.

От 43,20 до края. Бъдете отговорни към живота, който ви е подарен. И към здравето си. И знайте: има профилактика! Тя е перфектната защита.

Интервю на Магдалена Гигова

Оператор Калоян Балабанов

Монтаж Антон Тончев

 

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук