Едва в последните 5-6 години се извърши ремонт на болницата. Преди това не се случваше нищо в ай-голямата болница, в която се лекуват българите. Това заяви проф. д-р Диян Енчев , д.м. Началник ''Травматологичен комплекс'' и I-ва клиника по ортопедична травматология в "Пирогов" в ефира на Нова телевизия.

По думите му няма взети 1 милион от „Пирогов“ над фиксирания бюджет. "Ако се върнем 2019-18г., кога се заплаща клинична пътека, наистина ще ставаше въпрос за сериозно нарушение. Но от началото на пандемията се работи на фиксиран бюджет. Няма значение колко пациенти е имало в болницата", обясни той и заяви, че е убеден, че тези обвинения ще паднат в съда.

"Не може министърът на здравеопазването да си извади личната история и после да се окаже, че не знае какво говори. Принципалът на болницата излиза и казва едни обвинения. Излез пред институциите, кажи го там, докажи го, не го казвай пред медиите", коментира медикът.

 „Министърът на здравеопазването предизвика скандала около „Пирогов”. Не може здравният министър да си извади пред всички личната история на заболяването. После се оказа, че той не знае даже какво пише в документацията. Кой е облагодетелстваният - болница „Пирогов”, която има фиксиран бюджет и не е взела и стотинка повече или този, който не е отишъл на касата и не си е платил 450 лв?". Така началникът на Първа клиника по ортопедична травматология - проф. Диян Енчев коментира разразилия се скандал. 

„Ако човек се замисли собственикът на „Пирогов” можеше да дойде преди месец. Отстоянието между болницата и Министерството на здравеопазването е малко. Можеше да дойде да говори с шефовете на всички клиники, да постави въпросите, които той смята, че трябва да се решат. Да постъпи като колега с колега. Не е редно всичко да излиза по медиите. Дори смятам, че не е редно да бъда тук. Моето място е в клиниката”, заяви професорът.

Той допълни, че в последните години какво ли не са изтърпели медиците от нападения до коронавируса. Проф. Енчев потвърди, че сред част от колегите му има настроения за масови оставки в "Пирогов'.

Той коментира и липсата на клинична пътека за лекуване на „пост-COVID-синдром”. 

„Тези, които е трябвало да я направят, не са. Проф. Салчев е трябвало да задейства този процес. Навсякъде се пишеше, че заболяването може да продължи една година заради последиците. След като не си създал тази пътека, принуждаваш лекарите да извършиш административни нарушения. Това не е ли нарушение?”, пита проф. Енчев.