БЛИЦ потърси проф. Никола Филчев за коментар на избора на Иван Гешев за главен прокурор. Вчера Гешев получи подкрепата на 20 от общо 24 присъстващи членове на Висшия съдебен съвет.
По тази причина медията ни даде думата на проф. Филчев.

"След вчерашния изпит пред Висшия съдебен съвет противниците на Иван Гешев се разочароваха. Повечето вероятно се срамуват от себе си, - заради незаслужените обиди, с които се нахвърлиха срещу него. Гешев не се провали. Той се представи блестящо. Показа няколко важни качества:
  
Първо, дълбоко уважение към закона и правата на гражданите.
  
Второ, отлично познаване на наказателното правосъдие и неговите конституционни основи.
  
Трето, здрава логика, която е придобита в живата борба с престъпността, а не по кабинетите, чрез писане на „материали за шефа“ и интриги с кафета.
  
Четвърто, непримиримост към престъпността и нарушаването на правата на гражданите.
  
Пето, убеденост, че само взаимодействието между правозащитните органи, при строго спазване на разделението на властите, води до успех в противодействието на престъпността.
  
Шесто, здрави нерви и самоконтрол, въпреки неоснователните нападки и обидни квалификации", заяви пред БЛИЦ проф. Филчев.
 

И подчерта: "Всички тези качества ми дават основание да вярвам, че Иван Гешев ще бъде успешен главен прокурор. Нещо повече – най успешния главен прокурор след прехода от 1990 година.

Доказателство за това е неговият жизнен път и професионална кариера. Той не е израснал по кабинетите, чрез подмазване на шефа и тайни, задкулисни договорки с важни посолства, - както някои безпринципни кариеристи. Гешев се е създал в реална борба с престъпността - като служител на МВР, следовател и прокурор. Той е един self-made man – самонаправил се човек".
 Бившият главен прокурор отдели внимание и на мненията, които съпътстваха Гешев преди и след номинацията му за обвинител №1.

"Гешев очевидно дължи много на тези колеги, които през цялата кампания бяха рамо до рамо с него и го подкрепяха с думи и дела.
  
На добър път, господин главен прокурор. Не забравяйте, че над главния прокурор е само законът и правата на гражданите !", призова го проф. Филчев.

Ивайло КРАЧУНОВ