Колегите от другите отделения, различни от вътрешни болести, започнаха да помагат на колегите си, борещи се с COVID-19. Мисля, че това е единственият начин до леглата на болните да има квалифициран персонал.


Това заяви зам.-директорът на болница „Пирогов“ и зам.-председател на БЛС проф. Николай Габровски в предаването „Офанзива“ по Канал 3.

„Самолечението е много голям проблем. Пиенето профилактично на антибиотици е изключително неразумно. Лечението през интернет е опасно – най-малкото можете да имате алергия или да не дозирате правилно.

Няма как със съвети от интернет да компенсирате годините обучение на лекаря. Лекарят познава конкретния пациент, историята на заболяванията му и състоянието му. В отделенията има контрол.

Лекарите се справят вече по-добре“, заяви зам.-председател на БЛС. Той изтъкна, че се работи се по определени протоколи в болниците.

„В същото време отлагането на плановата дейност ще доведе до проблеми“, призна той. Особено сериозен е проблемът за хората с хронични заболявания, като диабет. Аз се надявам, че хората свикват с мисълта и ще се отнесат по-отговорно към пандемията. Панацея на COVID-19 няма“, заяви той.

„В началото бяхме отличници по брой на заразени на фона на останалите европейски страни. Сега и при нас нещата тръгнаха надолу. Нарастването на броя на болните е притеснително.

Въпреки това лекарите се справяме добре. Сред лекарите има доста заразени. Трябва да е ясно, че излизайки на медиците от строй, ще е пагубно“, предупреди проф. Габровски.

„Само здравната система не може да се справи с този проблем. Ние като общество, заедно трябва да го направим. Нарастването на броя на заразените показа, че темата трябва да излезе от сферата на политиката и да бъде на експертно ниво“, подчерта проф. Габровски.

Той определи пандемията като стрес-тест за здравната ни система.