Има явна тенденция за покачване на случаите на COVID-19, затова се взе решение за спиране на плановите операции и прием. Това заяви в „Тази събота“ проф. Николай Габровски, зам.-директор по лечебната дейност и началник на Клиниката по неврохурургия в „Пирогов“. 

По думите му втората вълна на заразата е показала, че при пикове има рязка ескалация на заразените. Той даде пример, че от 3-4% положителни случаи на ден – за няколко седмици процентът е достигнал близо 18. Той обясни, че в момента 90% от новозаразените са с британския вариант на COVID-19. 

Подготвяме се за песимистичен сценарий през следващите няколко седмици. Всичко зависи от действията на всеки. Епидемията не е свършила, а в момента е в пик, каза още професорът. 

По негови данни, в момента в "Пирогов" са заети малко повече от половината легла, определени за К-19. Процентът на положителните проби обаче расте, значи заболяването се разпространява, при това бързо, добави той. 

По думите му, по подготвени сме спрямо вълната от ноември. Дори се оттеглиха и най-яростните критици. Вече няма спор, че вирус няма или е обикновен грип. 

"Категорично британския щам вече превалира. В момента над 90 % от случаите са с този британски щам. Той се разпространява по-активно. Има и други специфики. Мерките се разхлабват постепенно, не изведнъж, а и хората имат избор какво да правят. Ако сте от рискова група или имате контакти с такива хора, смятам, че няма да решите да ходите на заведение.

Времето е хубаво, хората може да се разхождат навън", каза Габровски, коментирайки разпространението на британския мутант у нас и разхлабването на мерките. 

По думите му, в момента се търси баланса между мерките и относително нормалния живот. Моят призив е все пак да бъдат отговорни. Мерките не са чак толкова страшни. 

Професорът бе категоричен, че проблеми с организацията на ваксинационния процес в момента няма.

"Само за няколко месеца се даде категоричен отговор за ваксините. Лекарите са готови да ги поставят. Те са перфектно запознати с протокола, ако тях ги има. Да, категорично хората искат да се ваксинират. След толкова поставени ваксини и толкова малък брой проблеми и усложнения, хората са убедени, че начина да излезем от тази криза е именно ваксинацията", каза той. 

Масовата ваксинация ще стане, най-вероятно, през личните лекари, но, поради независещи от нас причини, в момента ваксини няма, добави професор Габровски. 

По думите на шефа на "Пирогов", в болницата има система за работа по минути за поставяне на ваксините. Но проблеми се създават от хора, които идват твърде рано от страх да не свършат ваксините и от такива, които са се записали, но идват чак на другия ден, претендирайки, че са записани за ваксинация. 

По думите му предстоят още няколко напрегнати месеца, докато успеем да наваксаме с ваксините. Той изрази надежда, че и лятото ситуацията ще се успокои.