Организация за пръскане срещу кърлежи има, това са процеси, които се следят. Със затоплянето се появяват и кърлежите. Почти цялата страна е обхваната от пръскания срещу паразити. Много силно варира процентът на заразените кърлежи.

Парковете с по-висока и гъста растителност са с повече кърлежи. Това заяви директорът на Центъра по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в ефира на Нова телевизия. 

По думите и лаймската болест се лекува с две седмици антибиотици. "Не се препоръчва химия за профилактиката. Това води до резистентност. Прави се, ако кърлежът е доказано заразен", уточни тя. 

"По-заразени са по-възрастните форми на кърлежите. Ларвите и нимфите носят много ниска заразеност", заяви тя. 

Що се отнася до случая на морбили, тя заяви, че детето по документи е ваксинирано, но е възможно да е от случаите, които нямат защита. "Около него няма болни, тези случаи са изключително редки. В нашата страна ваксиналното покритие е доста прилично около 92-95%.

Не е проблем, ако имаме единични случаи. Морбили може да доведе до смъртни случаи, защото е тежко заболяване и води до вирусна пневмония и до трайно подтискане на имунитета", каза тя. 

Попитана за бактерията краб, тя заяви, че бактериите много бързо се адаптират. "Ние сме в догонваща позиция. Има нови антибиотици, които са тъкмо пуснати на пазара и вече има резистентност. Има видове антибиотици, които се изписват в краен случаи. Това е един от големите проблеми и основна заплаха за човечеството", категорична е проф. Христова. 

Българинът проявява разум, когато се касае за детето му и го ваксинира, добави тя. 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук