Коронавирусът не е плод на „черната биология“ и не е създаден в лаборатория. Това каза пред bTV проф. Камен Плочев, ръководител на Първа клиника по инфекциозни болести към ВМА.

"Най-съвършеното нещо на планетата се създава от природата. Този вирус е толкова съвършен, че е абсурд човешка ръка да го е пипнала. Той е уникален“, каза проф. Плочев.

По думите му България е към финала на тази пандемия, съдейки по броя на регистрираните случаи.

Сензационно! Китай изплю камъчето за произхода на COVID-19

Той обясни разликата между обикновения грип и COVID-19 на базата на няколко критерия.

"Първият е репродуктивното число. Грипният вирус заразява по-малко от двама души, докато коронавирусът - между 2 и 4 души. Варицелата пък заразява повече от пет души. По отношение на критерия смъртност при грипа тя е 2%, докато при коронавируса - между 2 и 15%. Най-смъртоносни – със смъртност повече от 15%, са еболата и едрата шарка“, обясни проф. Камен Плочев.

"Коронавирусът се намира някъде по средата – нито много заразен, нито много смъртоносен. Но все пак достатъчно заразен и тревожно смъртоносен", допълни той.

От Уханския институт по вирусология направиха сензационни разкрития за К-19 

Според него познанията в медицината, както и организацията на социума на човешкото общество са факторите, които са попречили естественото взривно развитие на една такава епидемия, тъй като се касае за нов вид вирус.

„Хората с коронавирус, при които заболяването е протекло без симптоми, са заразни 14 дни. 55% от случаите са леко протичащи. Те са заразни в продължение на 20 дни. Средно тежките форми, които са 10%, са заразни през целия период и има 15% смъртност. При супер тежките форми смъртността е 50%“, обясни още проф. Камен Плочев.

По думите му коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма.

"По последни данни COVID-19 е открит в семенна течност. Явно вирусът търси къде да се скрие в имунната система – било то в централната нервна система, в тестисите, дори в окото... Така че най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм под друга форма'', каза проф. Плочев.

"Към финала сме на тази епидемия, клиниката ни сега е почти изпразнена, а преди и трите ни етажа бяха пълни", каза още специалистът. Той добави, че коронавирусът най-вероятно ще продължи своето пребиваване в човешкия организъм, но под различна форма.