„Перфектната адаптация” на COVID-19 към човешкия организъм предизвика куп въпроси за произхода на вируса у австралийски учени, пише Daily Mail.
 

Специалистите са изследвали колко добре SARS-CoV-2, който предизвиква COVID-19, заразява различни животни по света. Те са установили, че коронавирусът подозрително „идеално се адаптира“ към заразяването на хора, което навежда на мисълта за изкуствения му произход, например, от китайска лаборатория.

По думите на проф. Николай Петровски от Университета Флиндърс, инфекцията се свързва много по-добре с човешки, отколкото с животински клетки.

Коронавирусът се свърза с рецептора ACE2 чрез шиповиден протеин  и колкото по-здраво успява да се прикрепи, толкова по-малка е вероятността да бъде измит от организма.

Професорът се надявал в природата да има животно, което да е по-податливо на вируса, но изненадващо установил, че коронавирусът предпочита хората.

„Това е нов вирус, който никога не е бил в човешкото тяло, но той притежава изключително високо ниво на свързване с човешките рецептори, което е много изненадващо“, каза той.

Професорът отбелязва, че при него и при колегите му е възникнал въпросът за произхода на коронавируса. „За пълна случайност ли става въпрос, или SARS-CoV-2 е бил създаден?”.