Есента се надявам по решение на Европейската комисия да имаме вече нов вариант на ваксината, който включва и Омикрон BA.5. Това каза проф. Тодор Кантарджиев – консултант по ваксинационния процес към Столичната община, цитиран от "Фокус"

„Хората, които ще чакат Омикронската ваксина, да знаят, че тя е само за бустер, тя не се прилага като първична ваксина.

Затова който иска да си предпази здравето, не е ваксиниран, сега е времето да се ваксинира. Който е изложен на голям риск, възрастен е, с придружаващи заболявания и има контакт с много хора, може сега да си направи бустер, а всички останали – малко по-разумно да го карат до септември, когато ще могат да си направят бустер с новия вариант на ваксината“, отбеляза той.

Най-важното е проветрението на помещението, посочи Кантарджиев.

Още преди месец експерти на Столичната община обърнаха внимание на обществото за надигащото се разпространение на варианта ВА.5, който само за един месец във Франция стана доминиращ, припомни професорът.

„В момента е разгарът на летния сезон и климатичните условия са такива, които не предполагат масово разпространение на коронавируси. Разбира се, това е много добре и просто трябваше от месец, когато предупреждавах, да се наблегне на някои неща“, допълни той.

Скритата заболеваемост се дължи на факта, че много хора избягват да си направят изследването.

„Аз го отдавам до известна степен и на факта, че хората в тези големи градове имат финансовата възможност да си позволят изследването, докато голяма част от хората в нашата страна не са в състояние да си заплатят изследването, защото трябва да закупят примерно 100 кг гориво, за да им върнат стойността на едно изследване, и тъй като това много рядко става Слава богу, че от вчерашния ден излезе някаква поправка и допълнение, така че джипитата поне да могат антигенни тестове да изписват“, допълни той.

Не се ли прави PCR, няма да има секвениране и няма да знаем кои нови варианти са тръгнали, какви са новите варианти и в кои области са те, подчерта той.