Пандемията ми доизясни някои неща и пролича какво е отношението ми към политиката и политиците. Изобщо не ги интересуват здравето и живота на хората и за интерес могат да направят всичко променяйки науката, изменяйки фактите и някои добре се справиха. Това каза проф. Кантарджиев пред Нова тв. 

"Много настоятелно ме каниха в политиката в структурите на законодателната и изпълнителната власт. Отказвал съм. Мисля, че съм по-полезен на обществото като специалист. Не обичам някой да прави хората на по-прости от него. И като кажат за "стаден имунитет", не трябва да се отнасят така с народа", сподели той. 

"Взехме мерки по стратегията "Никаква толерантност. Тогава мерките дадоха ефект. Още февруари 2020 година казах на Мутафчийски, че тая работа няма да е добре за нас, нито в личен, нито в професионален план. Ако има успехи в овладяването на коронавируса, това е дело на политиците. Ако има увеличение на смъртните случаи, това е грешка на експертите", каза още проф. Кантарджиев. 

"Ако ноември имаме нова комбинирана ваксина, ще си сложа и пета доза. Дай Боже тази есен разпространението да е ендемично, а не дифузно", допълни той.

"Загубата на съпругата ми беше много тежка. Трябваше ад бъде извършена трансплантация на костен мозък. Това е тежко. Имах до себе си най-верния приятел. Когато човек е амбициозен и прави кариера, трябва да знае, че единственият заинтересован за кариерата им, е съпругата му. Искам да й кажа, че много ми липсва. Тя го знае. Аз мисля, че са сред нас", разкри професорът.