Проф. Тодор Кантарджиев коментира бума на скарлатина сред децата, за който се съобщава в последните дни.

"Донякъде се връщаме на пред пандемичните нива. Малко е по-високо от средното за последните години. Но в нашата страна повече от 120 години се води колко са болни от скарлатини. Обикновено са 2-3 хиляди на година.

През 1923 г. има един бум - 15 500. През 1952 - 23 000, 1956 - 25 000, а най-големият рекорд е през 1972 - 28 500. Сега до момента са над 3600. Като ги сравним с периода, когато имаше маски и изолация, са много случаите. Но си има причина защо са сега много. Примерно, през 1972 г. този рекорд, според мен, се дължи на един факт - лекари, които тогава са работили и вече ги няма, но сегашните лекари са със спомени, че беше излязъл един антибиотик по лиценз, и ни лекуваха гърлото с него.

А това е абсолютно резистентен е микроба причинител на ангината. Затова не се учудвам за тогавашните цифри. Сега обясненията са няколко. Първото е занемарена антибиотична политика, не се лекува с най-правилните антибиотици. Скарлатина се лекува с пеницилини. Второ, занемарени познания на лекарите за това заболяване, защото чух странни неща.

Скарлатината си е шарка, а всичко друго са стрептококови инфекции, които могат да бъдат ужасяващи. През 90-те години като млад национален консултант ме прати министъра да обследвам едни случаи в голяма столична болница, където бяха почнали да мрат жените от стрептококова инфекция при операции. Вътреболнична инфекция. И там грешката бе, че се изписваха скъпи антибиотици, а не действащите антибиотици за скарлатината", каза той в сутрешния блок на "Нова телевизия".

"Бях обърнал внимание още преди три години, че с мерките, които са за коронавируса, ще ограничим много варицелата при децата. И сега имаме един бум на варицела. Просто трябваше да имаме една програма - майките, които искат да си ваксинират безплатно децата. Засега ваксината е препоръчителна. Не е фантастично скъпа, може да си я позволи средното българско семейство. Най-важното за скарлатината е, контролът на детските заведения и това, което е написано да се спазва

Има осигурени количества пеницилини. Варицелата не е опасна за децата, а е опасна за непреболедувалите родители. Има си лекарство срещу варицела за възрастните", коментира още Кантарджиев.