В момента има бум на скарлатината, което уплаши мнозина. "Забелязвам едно непознаване и непрочитане на учебниците", заяви по този повод проф. Тодор Кантарджиев в ефира на bTV тази сутрин.

"Причините според мен са три. Едната е изостаналото продължаващо обучение на лекарите, дефицитът на лекари, и това, че голяма част от лекарите за първи път се сблъскват с тази инфекция след пандемията. Второто е антибиотичната политика и правилното им използване.

За последните две години от 18-то място по употреба на антибиотици станахме на второ място. Третото нещо са мерките, които бяха по време на пандемията", подчерта проф. Кантарджиев.

Скарлатината е заболяване с характерен обрив. Най-важното за стрептококите е, че се лекуват с пеницилинови антибиотици. Лечението е много важно, защото тези смъртни случаи във Великобритания бяха заради отложеното антибиотично лечение, добави той.

Нужно е веднага да се направят бързи тестове, за да се установи заболяването.

Още преди 15-20 години аз бях един от хората, които въведоха тези тестове.

Мерките са известни, особено сега, в началото на пролетта, когато е сезона на скарлатината от край време. Необходима е не само карантина и изолация, но и обсервация - тоест, наблюдаване. Когато в един клас се появи такъв случай, не се приемат нови лица в рамките на 7 дни. Това е. Няма нищо страшно, нищо опасно. Просто трябва да се следи.

На въпрос дали ни очаква нова пандемия, за каквато предупреждават напоследък от СЗО, проф. Кантарджиев отговори така:

"На 5-6 години обикновено се появява някакъв нов микроорганизъм, който идва най-често от животинския свят. Това е инфекция, която се предава по прелетните птици. Да, човек може да се зарази от птичи грип, но това става много рядко и при много тесен контакт с птици.

В някои области по света хората живеят с птиците в дома си, например там, където е много студено. Стоят в една стая с тях заедно със семействата си. Тогава е възможно такова нещо. Предаването от човек на човек засега е много рядко.

Ако хората забележат умрели птици някъде, което е нормално за всички птичи грипове - трябва веднага да съобщават на властите.

На въпрос дали Ковид си отива предвид постоянно намаляващите регистрирани случаи, Кантарджиев обяви категорично: Ковид си отива! И поясни, че ковид ще се промени, ще стане по-прилепчив, не така смъртоносен.

С идването на пролетта тази година това ще са последните случаи. След това Ковид-19 ще придобие вида на коронавирусите отпреди пандемията.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук