Проф. Тодор Кантарджиев коментира в ефира на БНТ ситуацията с мутацията на коронавирус, открита при 80-годишен пациент от София.

"Този вариант е изолиран в пациента. Когато човек боледува дълго време възможността да се развие мутация е голяма. Затова служителите в болница знаят, че от хората, които се лекуват с плазма или ремдесивир, но не се оправят, трябва да се взимат изследвания, защото може да стане мутация и да я хванем рано, за да не я допуснем да се разпространява. Колкото по-рано хванем мутацията и не я пуснем да се разпространява в обществото, толкова по-добре", каза той.

"Това е нещо като британско-бразилски вариант. Пет пъти нещо такова се е случвало в САЩ и пет пъти в Европа. Не очаквам някакво епидемично разпространение .Ще проследим контактите на този чове, той не се е заразил от друг. Най-вероятно, тъй като дълго е бил на лечение, се е появила мутацията на щама", заяви още проф. Кантарджиев.

"Най-силното ни оръжие в момента е ваксинацията. Ако много хора се ваксинират за кратък период, вероятността за разпространението на вируса в обществото е много по-малка. Индийският вариант го няма много в Гърция и Турция, а го има много във Великобритания. Той не протича по-тежко.

По-малко се влияе от ваксините у нас. Ако си ваксиниран, няма да стигнеш до болница, но 4-5 дни ще заразяваш. Не чакайте да дойде есента, за да се ваксинирате. То и в Индия беше много топло времето преди месец", категоричен бе специалистът.