"Въпреки, че войната е водещата тема, трябва да знаем, че коронавирусът съществува и заплахата за здравето както за отделния човек, така и за обществата продължава. Важно е да отбележим обаче, че първо започнаха да намаляват новите случаи на заразените в най-засегнатите области в страната, като първо това се вижда за областите - Благоевград и София - град." 

Това каза по БНР проф. Тодор Кантарджиев, бивш директор на Националния център по заразни паразитни болести, сега съветник на Столична община по здравните въпроси.

Последно и с по-бавни темпове намаляват новозаразените във Варна и Източна България. Това доведе и до намаляването на натиска върху болниците, като аз следя ежедневно тези процеси за лечебните заведения в столицата, съобщи проф. Кантарджиев.

С ваксинирани и преболедували може би постигнахме колективен имунитет, смята проф. Кантарджиев. Цяла седмица имаме вече и намаляване на броя на смъртните случаи. А данните сочат, че в областите, в които ваксинационното покритие е по-голямо, смъртността е по-ниска.

При 605 (96,3%) клинични проби е установен вирусен вариант Омикрон, 521 от тях са подвариант (ВА.1 или ВА.1.1) и 84 (ВА.2).

Хоспитализацията при "Омикрон" е 8-12%, а при ВА 2 подварианта на "Омикрон" само под 1,3%. Това сочат последните данни от анализа на НЦЗПБ и т.нар. вариант на "Омикрон" - БА.2 се оказва, че не е толкова опасен, колкото ни предупреждаваха и плашеха.

Тоест този вариант протича и доста по-леко, отбеляза проф. Кантарджиев. Така се доказа философията на генетичното развитите на пандемичния вирус - да се разпространява по-бързо, да става по-прилепчив, да заразява по-бързо, но да протича по-леко като заболяване. Така че, аз очаквам той да стане ендемичен, добави той.

По данни на Единия информационен портал към 4 март 2022 г. като преболедували са отчетени 848 792 души, а със завършен ваксинационен цикъл са 2 047 267 души (общо почти 2,9 млн.), от тях 691 874 с поставена бустерна доза.

"Омикрон премина през голяма част от българското население. Хората с бустер го прекараха по-леко, за децата също се доказа, че по-леко го боледуват при "Омикрон" варианта.

Проблем с добрия изход от болестта има отново, както и при Делта вариант и Уханския вариант, при възрастните, при хората с хронични заболявания, които не са се ваксинирали все още.

А точно те у нас не бяха обект на засилена информационна кампания, че трябва да се ваксинират. И затова точно такива пациенти сега са в болница отново, като при предишните вълни, обобщи проф. Тодор Кантарджиев.