Когато вирусното натоварване е по-малко, катаралното възпаление е по-малко. Но при силно възпаление, бактериалната активност започва почти веднага и антибиотик трябва да с взима.

Това каза началникът на Клиниката по нервни болести в НКБ проф. Любомир Хараланов. Той беше гост в "Офанзива с Любо Огнянов" по Канал 3.

Професорът даде пример с пушачите, които имат хроничен фарингит и трябва да взимат антибиотик при наличие на вирусна инфекция. 
 
Проф. Хараланов разказа, че е изкарал коронавируса леко през пролетта. Приемал е азитромицин. Той е смятал тогава коронавируса за твърде лека болест. Смята, че сега е различен щамът, по-заразен и води до тежки случаи. В клиниката му има случай на здравен специалист, починал от коронавирус. 
 
По отношение на инсулта и коронавируса, той каза, че инсултът е състояние, което може да бъде прекарано леко и много тежко. Минавайки през неврологиите, са придобили букет от бактерии и тези бактерии спят в състояние на занижена активност. Когато се срещнат с друга инфекция, те се активират. 
 
"Тежко болните, общо казано, са изключително предразположени към тежко изкарване на коронавирус и вирусни инфекции по принцип."
 
Професорът отчете, че клиниката по нервни болести има най-ниска смъртност в страната. Успяват да овладяват белодробните инфекции.

Той отбеляза, че самото тежко състояние провокира полиорганната недостатъчност в следствие на коронавирусна инфекция. Възстановяването от инсулт трае месеци наред. Една нова инфекция в този период би сринала пациента.