В момента имаме рязка промяна на стереотипите. Активните хора преживяват сегашната ситуация като доста голяма промяна. На жените им се налага да съчетават на едно и също място няколко неща едновременно и изведнъж всичко това започва да се натрупва.

Сега се намираме в период на мобилизация, а след кризата очаквам да нарасне тревожността. Това коментира в студиото на ''Още от деня'' по БНТ психологът проф. Антоанета Христова.

"Хората се притесняват най-вече от икономическите последствия. Човекът живее с мисълта за живота и смъртта, за болестите, но човешкото същество е създадено да мисли в перспектива, тъй като тя определя неговото възпроизводство и оцеляване, така че икономическите възможности при всички нас играят важна роля.

А в момента нямаме възможност да планираме, защото нямаме близка или далечна перспектива. Сега човек трябва да намери себе си'', обясни още проф. Христова.

"В ситуация като сегашната трябва да се помисли за говоренето в перспектива и да се наблегне на повече добри новини, за да се мобилизираме още повече. Оптимизмът е едно такова средство, чрез което човек се свръхмобилизира.

В тази връзка съществува т.нар. наивен оптимизъм, т.е. когато чуем една добра новина, ние си казваме, че в такъв случай всички останали новини ще са добри'', разясни тя.

Според проф. Христова българите сме доста дисциплинирани в сравнение с останалите народи по време на извънредна ситуация.

"В нашата държава като че ли заболеваемостта е по-ниска, което пък трябва да ни кара да си мислим, че ще бъдем едни от първите, които ще се справим'', добави в заключение психологът.