По отношение на мерките вчера - бяха продукт на изключително задълбочен анализ и разговори със всички заинтересовани страни като потърпевши от тези мерки. Философията на мерките е ограничение, което да доведе до намаляване на заболяемостта и ефективен контрол на заболяването в страната. Това заяви на брифинг здравния министър Костадин Ангелов.

Възприели сме следната философия – в училищата сме възприели че всички училища, а в които имаме заболяемост 15 % от всички ученици на територията на училището със симптоми, съотносими към КОВИД-19, се извеждат в електронна среда за обучение, това е мярката в цялата страна. 


Имаме изключително добра координация с всички общински щабове, там където имаме области където контролът не е толкова добър се налагат и допълнителни мерки, изтъкна той.

Има мярка, която много се коментира, тя е свързана с ограничаването на хората над 65 г. Стигнахме до нея след задълбочен анализ. Какви са съображенията? В началото имаше няколко възможности които обсъждахме, първото беше да имаме два 3-часови коридори, след това да имаме един 3-часов коридор, след това имаше предложение да бъдат 2 коридора по 2 часа.

След разговори с представители на брашна казаха, че това ще затрудни работата и другите граждани, които в този момент пазаруват, отбеляза проф. Ангелов.

Наясно сме какво предстои, предстоят дни, в които може да има занижаване на температурите и заледяване, ако това се случи този период ще бъде изместен. Ако виждаме че има струпване на възрастни хора от 65 г. нагоре пред магазини и аптеки той ще бъде разширен, отбеляза здравният министър.

Има изключения и случаи които ще бъдат решава ни индивидуално. Очакваме да имаме и затруднения на хората в малките населени места, където хранителните продукти се доставят по едно време в по-късен час, каза още проф. Ангелов.