„Пациентите с леки форми на COVID-19 нямат нужда от Азитромицин. Теоретично този прием би могъл да навреди. След тази епидемия човечеството ще има огромен проблем с бактериалната резистентност“. Това заяви в студиото на NOVA председателят на Българско научно дружество по фармация проф. Георги Момеков.

Той добавя, че ситуацията е подобна като при тази с маските.

„Всички ги възприемат като репресия. Това не е репресия, а грижа. Целта е хората да се предпазят“, казва той.

„Новите правила заемат твърде голяма част от нашето работно време. Това принуждава хората да пазарят вечер, когато има много желаещи. За да спасим едни – ще заразим други. Най-доброто решение бе старото. Един коридор от 8 до 10 часа, като има позволение възрастните да пазаруват и през останалото време ако имат нужда“.


Така председателят на асоциацията на собствениците на аптеки Николай Костов коментира „Зелените коридори“ за пенсионери.

Според него който иска да запази себе си ще пазари сутрин, а който иска да рискува – ще си бъде за негова сметка. Той добави, че аптеките не страдат от дефицит на хранителни добавки и витамини.

„Нямаме нужда и някой да ни казва да работим повече, защото ако има смисъл ние ще го правим. Най-малкото имаме стимул“, добави Костов.