Прогнозираме какъв ще е имунитетът при тези ваксини, но не можем да знаем каква ще е продължителността на имунитета и никой към момента не може да каже това. Това каза пред БНТ проф. Мариана Мурджева, която е член на Националния ваксинационен щаб и ректор на Медицинския университет в Пловдив.

"Ориентирани сме по това, което знаем от боледуването, какъв имунинен отговор се образува - антитела и имунни клетки. Имаме две ваксини, които влизат на европейския пазар. 

Всяка една ваксина се характеризира с точен имунен отговор. той зависи от какво е направена ваксината - от вирус или бактерия. 

"Ако руската страна подаде съответната документация, която да бъде разгледана пред Европейската агенция по лекарствата, има шансове тя да бъде одобрена. Няма пречки ваксината на Русия, ако бъде одобрена, да бъде закупена и използвана от България. Тя е доста сходна с ваксината на "Астра Зенека".

Най-добре е да имаме максимално ваксинационно покритие, но това едва ли ще отговори на производствените мощности на самите кампании. Първата доза не може да гарантира онази защита, която да ни позволи да изградим добър имунен отговор. Рискуваме много при прилагане само на една-единствена доза. Не го препоръчвам. Трябва да направим и двете дози на една ваксина", категорична бе тя. 

"Засега няма изгледи планът за ваксиниране да се промени.  Ако епидемичната обстановка наложи това обаче това може да се направи", каза още тя. 

"Новият щам на коронавируса не е изненада. Това едва ли ще е единствената мутация, с която човечеството ще се сблъска. Дали ваксината ще бъде ефективна срещу него - не може да се даде категоричен отговор. Но не трябва да бъдем песимисти и да смятаме, че тя няма да помогне. Теоретично няма причини да се съмняваме, че тя няма да работи", подчерта проф. Мурджева.