Остават броени дни до първата доставката у нас на втората одобрена ваксина срещу коронавирус в Европа. Препаратът на "Модерна" трябва да пристигне в понеделник. 

„Едно различие, което е в огромен плюс, е това, че ваксината на „Модерна“ не се разтваря. Тя е готов разтвор, който се прилага директно.

Това улеснява много приложението, съкратява време, за което се прилага и намалява риска от грешки, които биха възникнали“, каза в телевизионно интервю Радосвета Филипова, секретар на Националния ваксинационен щаб.

Общото между ваксината на "Модерна" и тази на "Пфайзер" и "Бионтех" е, че са разработени на базата на една и съща технология за информационна РНК. И двете се поставят интрамускулно в горната част на ръката.

Според нея не трябва да се коментира качеството на ваксините, а това коя ваксина е по-подходяща за определени рискови групи. Лекарят ще може да прецени коя ваксина е подходяща за пациентите им.

Тя каза още, че количествата, които до момента са осигурени, напълно ще задоволят нуждите на страната за всички граждани, които желаят да се ваксинират.

Какви са приликите и разликите между ваксината на „Пфайзер“ и тази на „Модерна“?

Другата прилика е, че се прилагат в две дози, които трябва да се поставят през определен интервал от време. 

Но докато при ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" интервалът на приложение на двете дози е 21 дни, то при "Модерна" периодът между поставянето е 28 дни.

Приложението на препарата при най-младите също е различно. Тази на „Пфайзер“ и „Бионтех“ е подходящ за лица на възраст над 16 години, а на „Модерна“ се препоръчва за навършили 18 години.

Един флакон от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех" съдържа 5 дози от 0,3 милилитра, докато в един флакон от препарата на "Модерна" има 10 дози от по 0,5 милилитра.

Има и разлика в температурата, при която се съхраняват двете ваксини. За едната се изискват –70 градуса, докато за другата са необходими -20.

70 000 дози от единия препарат чакаме до края на месеца и 2000 от другия до 11 януари.