Ще се стигне ли до ескалиране на напрежението между Русия и Украйна? Каква е ролята на САЩ и НАТО в този конфликт и какво трябва да направи България? Проф. Нако Стефанов, преподавател в Софийския университет и изследовател на Източна Азия, говори пред Факти Бг.

- Проф. Стефанов, как гледате на това, което се случва в Украйна?
- Някои го наричат военна операция, други война. За мен това е военен конфликт, който доскоро бе ограничен, но явно нещата се ожесточават и този конфликт ще навлезе в още по остра фаза. Като цяло това, което се случва там, е многоизмерно явление.

Можем да кажем, че по своята същност това е една гражданска война на територията на бившия СССР. Просто в тази територия продължават да гърмят мините, заложени от разпада на СССР. Такава ситуация наблюдаваме между Азербайджан и Армения. На този конфликт - в Украйна, трябва да се гледа и от друг ъгъл, че това е сблъсък на САЩ и Русия.

- Терминът „военна операция“ го използва само от Русия. Целият свят говори и определя случващото се като война?
- За мен това е военен конфликт с ограничен мащаб. Ясно е, че мащабът на конфликта ще се разширява, а така може да се стигне и до пълнокръвна война. Най-вероятно без използването на ядрено оръжие, тоест с използването на конвенционално оръжие.

Но, не дай Боже, да се стигне до използването тактическо ядрено оръжие, което по една жестока логика може да предизвика влизането в действие на стратегическото ядрено оръжие… Това ще е краят на света, според мен.

- Какъв прочит правите на действията на Путин? Русия търпи огромни финансови загуби заради това, което се случва…
- Пак ще кажа, че това е гигантски геополитически сблъсък между Запада и Русия. Това е една цивилизационна война, по своята същност. Тя е предопределена, ако щете, от историята, та даже от факта на т.н. схизма - на християнството, католицизма и православието. Водят се постоянни сблъсъци и православната цивилизация, в лицето на Русия, се изправя срещу обединения Запад.

Принципиално погледнато след „Великите географски открития“ Западът тръгна да колонизира света. Близо 84% от света е превърнат в колонии или полуколонии на Западната цивилизация, включително такива могъщи цивилизации като Китайската и Индийската, Ислямския свят и т.н. Единствено Славяно-православната Кирилска цивилизация в лицето на „Руския свят“ остава непокорна и относително независима.

Това до голяма степен определя положението, когато „русофобията“ като вид етнофобия, каквито съществуват неизброимо множество, се превръща в идеология и съществена част от философията на „западноцентризма“ като ключова социо-културна и идеологическа платформа на концепцията за превъзходството на Запада над другите цивилизации, страни и народи.

Така е било и по времето на Наполеон, когато в неговите редици е имало хора от 12 народа, срещу Русия. След това на страната на хитлеристка Германия участва реално цяла Европа. Например, да вземем Франция, която е смятана за една от страните-победителки над хитлеристка Германия. Но на Източния фронт има повече французи, отколкото в редиците на съпротивлението във Франция.

Последните, които защитават Берлин, в частност леговището на Хитлер, са от френската СС дивизия „Шарлеман“. И този момент го има сега в Украйна – битка на цивилизации. Аз не очаквам този конфликт да спре скоро. Дори и войната да спре, конфликтът няма да спре. Той ще продължи в различни форми и формати. Говоря за геополитически форми, финансова война, ресурсна война, хибридна война.

Дано само и жертвите да не бъдат съответстващи на величината на конфликта. Чувам вече анализатори да говорят, че това ще бъде първата глобална война. Тя все още не е такава. Най-важното е да не се стигне до използването на ядрено оръжие.

- Как гледате на обявената от Путин частична мобилизация в Русия. Това дали е нова стъпка в конфликта, или засилване на конфронтацията?
- Това е адекватен отговор на НАТО. В този конфликт не воюва само Украйна. Има 3-4 бригади, разбирайте военни формирования, които са там. „Академи“ - най-голямата частна военна компания в света… (б.р.- „Academy“ - тази американска частна армия е създадена през 1997 г. с името Blackwater от бившия морски пехотинец Ерик Принс).

„Академи“ има своя бригада. Участват най-малко 2-3 полски бригади, участват англичани, американци и т.н. Американците и британците участват със спътниково разузнаване в полза на Украйна. Така че мобилизацията действително е адекватен отговор на това включване на Запада.

- А провеждащият се референдум, който е организиран от Русия, трябва ли да бъде признат?
- Референдумът е най-прякото демократично изразяване на волята на гражданите. Аз смятам, че трябва да бъдат признати резултатите от това допитване до хората. Ако хората са се изказали „за“ или „против“, това трябва да се уважава.

- И къде е България в тази цялата ситуация…
- Нашата позиция е отчайваща. С този наш „политически елит“, който е готов в своята евроатлантическа лоялност да ни включи във войната, нищо добро не ни чака. Българският политически елит постоянно се оказва неадекватен. В резултат на тази неадекватност, ако изключим Балканската война, във всички останали военни конфигурации и конфликти, в които участваме в ХХ век, все сме на страната на губещите.

През Втората световна война ни спасява Съветският съюз от поредната национална катастрофа, но после пак се заблудихме. Ние, не само в последните години, сме в тежка национална катастрофа. Каква е тя? Демографската катастрофа. По-страшно от изчезваща нация няма. Ако сега ни включат в този конфликт, България може да престане да съществува като страна.

- Но ние сме в ЕС и НАТО?
- И това също е притеснително, че сме в ЕС и НАТО. Не съм сигурен в лоялността на нашите „съюзници“ в НАТО. Не изключвам възможност, при която, ако се наложи - не дай си Боже, да ни се помага, у нас да дойде турска армия, защото е близо. И какво ще остане след това от България? Ако НАТО разположи тактическо ядрено оръжие у нас, не е изключено Русия да нанесе удар по хранилищата на разположение на такова оръжие.

И затова предлагам България да стане „Зона на мира“. Трябва новото Народно събрание да гласува България да се обяви за „Зона на мира“. Без чужди бази, без чуждо въоръжение и без участие на българската армия в чужди конфликти. Да поискаме от страните постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН да признаят България за „Зона на мира“ и същото да направят нашите съседи. Ако не го направят нашите съседи, те ще признаят, че ни мислят лошото.

Сигурно хората веднага ще кажат, че ние сме член на НАТО... Добре. И какво пише в устава на НАТО. В член 1 пише, говоря по памет, „… че НАТО е създадено съгласно устава на ООН и при възникването на проблеми, те ще се решават с мирни средства“. Ние сме пред сериозен проблем за съществуването си в момента. В член 2 пише, че „… винаги ще се стремим към мир“. Ето, и повод да станем „Зона на мира“ .

Позовавайки се на член 1 и 2 България ще се стреми към мир. В член 6 пък се казва „… дали ще участва една страна съгласно член 5 в защита от нападението на друга страна, всяка страна решава сама за себе си“. Ето защо ние имаме абсолютното право да се обявим за „Зона на мира“. Ние, България.

- Енергийната криза, която е в целия свят, как ще се развие според вас?
- Ако станем „Зона на мира“, няма да имаме проблеми да си доставяме каквито и да е ресурси, които ни трябват. Тогава на България няма да се гледа като на вражеска страна, а като неутрална страна. И така ще имаме достъп до енергийни ресурси на ниска цена и с ясна дългосрочна доставка.

Скоро имахме сбирка, на която издигаме лозунг „България -Брод за мир“, „Европа - Зона на мира“, „София - Столица на мира“. Искаме да се разгърне едно масово общоевропейско движение, за да не се участва в никакви военни действия.

- Ние снабдяваме ли Украйна с оръжие?
- Абсолютно. То е обществена тайна. Единственият начин да няма война е да има мир. Ние сме в ЕС и НАТО, но от друга страна сме в основата на Славяно-православната Кирилска цивилизация. Коя друга страна може да бъде по-добър мост за воденето на преговори за постигането на мир? Не имаме най-голямото право да бъдем мост за мир.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук