"Вече сме сигурни, че на Перперикон още от тракийска древност е имало храм, посветен на Дионис. Дали това е този, който е описан от Херодот, разбира се винаги ще остане една неяснота, защото трябва да излезе надпис, за да сме 100% сигурни. Това каза проф. Николай Овчаров, цитиран от "Фокус"

„Тази теза е една от най-щекотливите на Перперикон, защото светилището на Дионис, което е споменато още от бащата на историята Херодот през V в. пр.н.е. е предмет на търсене от българските археолози и историци вече повече от едно столетие“, коментира той. Проф. Овчаров обясни, че в момента се проучва южния квартал, зоната под акропола на Перперикон. „На Перперикон в рамките на двореца-светилище, който очевидно е царски дворец, разкрихме тази зала, която отговаря не само на описанието на Херодот, но и на по-късни автори като римските историци Светоний и Макробий“, обяви професорът.

„След направеното прецизно геодезично заснемане и най-новите снимки с дрон, стана ясно, че дворецът-светилище е бил поне на три етажа и се е състоял от няколко корпуса, чийто долен етаж е изсечен в скалите до 3-4 метра“, посочи Николай Овчаров. „Само този етаж, най-долният, е с близо 1 000 кв. м площ. Ако и горните етажи, които си личат на база на дупките за гредореда, са били с приблизително такава площ, то площта на дворецасветилище е надхвърляла 3 000 кв. м“, допълни той.

„На същия етаж има две големи помещения, групирани около два вътрешни двора. Това са различни езически храмове, тронна церемониална зала дълга почти 30 м, подземия с гробници на царе и жреци. Най-важна е залата с големия каменен олтар в северозападния ъгъл на двореца-светилище, за която предполагаме, че е била прочутото светилище с прорицалище за тракийския бог Дионис“, изтъкна проф. Овчаров.

„Олтарът на тракийския бог Дионис се е намирал в голяма овална зала без покрив. Върху него се е изливало вино и се е палело огън, а по височината на огъня се е гадаело дали нещо ще се случи или не“, поясни Овчаров и допълни, че според римски автори на това място са идвали Александър Велики бащата на първия римски император.

"Винаги сме имали подкрепата на държавата за откритията си на Перперикон. След няколко дни, в сряда очакваме второто посещение на премиера Бойко Борисов на Перперикон", каза проф. Николай Овчаров. „Да се види как средствата, които държавата отделя специално за проучванията на Перперикон, се реализират“, коментира той. „За тези почти 20 години работа, следващата година се навършва кръгъл юбилей, вече наистина имаме много ясна представа за развитието на Перперикон“, обяви професорът.