Между 10 и 15 декември у нас ще дойдат достатъчно хора от чужбина, които ще донесат варианта Омикрон. Това показват изчисленията на математика от БАН проф. Огнян Кунчев.

Той очаква силно заразният вариант на коронавируса да стане доминиращ в началото или средата на януари. Пред България Он Ер математикът даде пример с Южна Африка, където за по-малко от 2 седмици Омикрон изтласква Делта и завзема 80% от всички случаи.

"Омикрон се настани и за 2-3 седмици взе 90%. Не сме виждали такова нещо. В Южна Африка са боледували доста млади хора и не можем да направим заключения как възрастните над 60 години ще го понесат", обясни той и предложи да се правят тестове на границите на всички влизащи в страната.

Според проф. Кунчев вече няма основания за лежерно поведение и държавата може да бъде много по-строга. Математикът показа графика с починалите у нас по години и месеци, като алармира, че има свръхсмъртност.

"Цената я плащат хората със своя живот. Доста висока цена. Около 2 хил. души умират средно през ноември. От 1 до 7 ноември 2021 г. починаха 4 хил. души. От 8 до 15 ноември починаха 1850 души. Около 1000 случая от тях са от Ковид-19", посочи той.

В Норвегия от Ковид-19 досега са починали 1000 души, умират по 1-2 души на ден, даде пример проф. Кунчев.

"Имаме около 700 хил. души, които официално са били заразени. Умножавам ги по 5 - стават 3,5 млн. хората, през които е минал вирусът. 1,8 млн. са двойно ваксинирани. От тях махаме около 700 хил., защото са минали 6 месеца и имунитетът им пада. От 1 януари до края на юни са ваксинирани 800 хил. души двойно. След 6 месеца имунитетът им отслабва. Остават 1 млн. души.

Неизвестно е колко хора живеят на тази територия. Ако от 6 млн. извадите 4,5 млн. - имаме около 1,5 млн. податливи на заразяване - материал за вируса", разясни той.

Математикът от БАН е на мнение, че у нас има леко покачване в броя на ваксинираните заради изискването за "зелен сертификат". А с последните мерки сме успели да пречупим вълната.

"Брутално е спрямо икономиката да има пълен локдаун. Степента на ваксинация не е тази, която трябва да бъде. По 50 хил. души на ден трябва да се ваксинират.

В средата на януари ще имаме съществено покачване на вълната - над 2500 случая на ден", заяви още проф. Кунчев.