Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не предизвиква паника в Китай. Страната ваксинира бързо и масово. Властите се хвалят, че населението подпомага кампанията активно. В действителност хората нямат друг избор, пише DW.

Появата на новия вирусен вариант Омикрон засега не тревожи китайските власти. Напротив, правителството гордо обяви, че строгият му досегашен курс за "нула инфекции" се е увенчал с успех. Пропагандното издание "Global Times" писа, че Народната република е "непобедима преграда срещу вируса". Според изданието, динамичната стратегия на управляващите за "нула Ковид" била перфектна система, доброволно подкрепяна и от населението.

В действителност хората в авторитарно управляваната страна нямат никакъв друг избор. Още с първия взрив на пандемията в края на 2019 и началото на 2020 година в Ухан партийните и държавни ръководители на Китай предприеха крайно сурови ограничителни мерки срещу пандемията, за да овладеят различните локални огнища на зараза. Същото важи и до днес, макар че броят на новите инфекции спадна значително.

Където и да се появят нови случаи, неизменно се обявява стриктен локдаун, въвеждат се забрани за излизане от домовете, ограничения за пътуване, проследяват се всички контактни лица, правят се масови тестове.

Разрешителните за влизане в Китай от година и половина са сведени до минимум, а пристигащите отвън се изпращат в няколкоседмична задължителна карантина в хотел.