Плюсовете на забавянето на връчването на втория мандат са в това, че президентът разчита времето при евентуален провал на опита за правителство да не се налага да провеждаме предсрочни парламентарни избори по средата на август. Това коментира пред bTV бившият конституционен съдия и ръководител на катедра "Конституционноправни услуги" в СУ "Св. Климент Охридски" проф. д-р Пламен Киров.

„Трябва да преминем към втората половина на септември, тъй като в деня, в който разпусне НС, президентът трябва да насрочи предсрочни избори, които се провеждат в двумесечен срок.

От една страна, той разчита това време, а от друга – дава по-голямо време да се правят консултации между партиите, за да се породи диалог и да се стигне до споразумение за формиране на парламентарен кабинет”, посочи той.

Проф. Киров уточни, че при третия мандат няма фиксиран срок, в който той трябва да бъде върнат.

При третия опит президентът връчва третия мандат на парламентарна група, която да излъчи кандидат за премиер. При този трети опит самият кандидат и ПГ, която взима мандата, няма фиксиран срок в Конституцията”, разясни той.  

Това обаче, по думите му, не означава, че той може да се точи до Нова година. „Макар че в новата ни история третият мандат бе реализиран в рамките на около месец и половина”.

Мисля, че президентът е готов със състава на служебно правителство, каза още експертът.  

На въпрос кога е най-вероятно да има нови избори, той заяви: "Най-вероятно втората половина на септември, макар че 25 септември се падат едни тройни почивни дни... Най-вероятно ще бъдат в началото на октомври”.