Предсрочните избори са неизбежни още преди президентът Румен Радев да превърти рулетката с трите мандата. Това сочат изявленията и сондажите в парламентарните партии след неуспеха на "Продължаваме промяната" да получи мнозинство за втори кабинет, съобщава "Марица".

Съдбата на втория мандат вече е ясна, след като през уикенда Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ "няма да се хаби" и ще върне веднага празна папката на държавния глава. Готовност да се опитат да прокарат правителство с третия мандат вече изявиха БСП, "Демократична България" и "Има такъв народ". 

Който и да бъде избран от президента за последния опит, шансовете му са обречени. Причината е категоричното нежелание на ПП да има нещо общо повече със Слави Трифонов. Без най-голямата партия и нейните 67 депутати нито един реален сценарий за третия мандат не може да се реализира. Това обрича опитите на БСП и ДБ, които вече декларираха готовност да се опитат да възродят четворната коалиция. За целта Корнелия Нинова, както и Христо Иванов и Атанас Атанасов са готови да подадат ръка на Слави Трифонов, въпреки че именно ИТН разтури коалицията и доведе до падането на кабинета "Петков". 

БСП обявиха, че е нормално ПП да излъчи новия премиер, като бившият шеф на парламента Никола Минчев вече се обсъжда като най-подходяща фигура. Червеният министър на туризма в оставка Христо Проданов дори публично го похвали като много добър кандидат.

Като компромисен вариант от ДБ предлагат партийните лидери да направят крачка назад и бъдещото правителство да бъде съставено от технократи. Така деликатно ще се изпълни и категоричното условие на ИТН Кирил Петков и Асен Василев да не участват в евентуален нов кабинет. Този ултиматум обаче вече разгневи "Промяната", които изобщо зачертаха партията на Слави като възможен съюзник. 

"Да правиш едно и също и да очакваш различен резултат е форма на лудост", заяви вицепремиерът в оставка Асен Василев. И уточни - "Българският народ го е казал по-просто:" Само глупаци настъпват една и съща мотика два пъти".  Неговият съратник Кирил Петков пък сложи в един кюп като политици с мафиотско излъчване Слави Трифонов и Бойко Борисов. И директно призова симпатизантите си да се стягат за избори през октомври.  

"Ние сме разписали в проектопрограмата за кабинета "Василев" ясен график за реформите и кога трябва да се случат. Ако се намери партия в този парламент, която успее да събере парламентарно мнозинство, което да подкрепи тази програма в този й вид - това ще бъде огромна изненада за мен. Силно скептичен съм, че друга политическа сила ще успее да се справи с това", каза и министърът на иновациите и растежа в оставка Даниел Лорер, един от най-влиятелните членове на ръководството на "Продължаваме промяната".

Президентът Румен Радев обеща да забави темпото с мандатите, за да даде възможност на парламента да приеме някои важни закони, но на практика резултатът вече е предрешен. Нов кабинет в това Народно събрание няма да има, а държавният глава за четвърти път ще трябва да сглобява служебно правителство.