Май е последният пролетен месец. Очаква се времето през месеца да е динамично, с температури в рамките на нормалното, а те вече се повишават в сравнение с април и средномесечните ще са в рамките на 15-17 градуса. Това каза климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от Novini.bg.

Очаква се май месец да е с нормални валежи, летен тип, с купесто-дъждовна облачност, с типичната гръмотевична дейност, за малко време, но с висок интензитет, добави той.

Лятото засега се очертава да бъде нормално и малко по-топло от нормалното, особено август месец. По-валежна се очертава първата половина на лятото – от началото на юни до средата на юли. След това – по-сухо време, прогнозира климатологът.

В България първото море със свободно къпане е в края на май за тези, които обичат малко по-хладни води, а след 15 юни морето ще бъде прекрасно и температурата на водата трябва да е 21-22 градуса. В този период все още ги няма онези тълпи от туристи, които ще "налазят" морето, каза още проф. Георги Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.