„От 2 юни започва частично, а от 8-10 юни започва напълно лятото“ – това хубаво обещание даде климатологът професор Георги Рачев.

„Огромният антициклон „Виола“ продължава да седи над Великобритания и в източната й периферия се промъкват леко хладни въздушни маси, които дестабилизират атмосферата.

Именно заради това има превълявания и прегърмявания у нас“, поясни той в сутрешния блок на bTV.

От сряда започва стабилизиране на времето“, обеща той и предупреди, че в неделя ще е малко по-хладно.

„Надявам се обаче от следващата сряда да има стабилизиране на времето. Ще стане по-топло и сутрините ще са по-топли“, заяви проф. Рачев.

От утре в западна и югозападна България ще бъде по-дъждовна и гръмотевична, а в източната част на страната слънцето ще бъде много повече“, каза климатологът.

Той поясни, че температурите по морето ще бъдат приятни, но градусите на морската вода все още ще бъдат ниски.

„Високи температури от 24-25-26 градуса ще ни радват след 8 юни“, обобщи проф. Рачев.

„Скоро ще честваме Черешова задушница. Хората го наричат и Черешови води – точно по това време реките се пълнят, ще има краткотрайни, но интензивни валежи.

Ще имаме дъждовен юни месец, но пък топъл. Сега е времето да вали – няма как, просто ни се струва, че е малко по-дълго“, заяви още проф. Рачев.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук