Американският център даваше катастрофални валежи за Гергьовден, но няма да стане така. Ще прегърми и ще вали, но на много малко места. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

"Времето ще бъде чудесно да летят нашите останали самолети. Ще има няколко облачета", прогнозира още той.

По думите му през седмицата ще захладнее в сряда и четвъртък, като температурите ще стигнат до 13 градуса, а след това ще има един период от 4 дни, когато времето ще е типично за май месец - ще има и валежи в следобедните часове, превалява за 1-2 часа, но след това хубаво време.

Приближаваме се към нормалното за този сезон време", каза още климатологът.

По думите му 16-19 градуса ще е средната месечна температура.

От 9 до 11 май в Западна България времето ще бъде по-дъждовно, добави проф. Рачев.

В Пловдив ще има малко дъжд в сряда и четвъртък, а после хубаво и топло време. Във Варна ще има захлаждане в сряда и четвъртък. В Плевен ще бъде топло. Температурите ще надминават 20 градуса, каза той.

"Европейският център дава с около половин градус над нормата. Според Американския модел ще има малко повече валежи, докато Европейския дава по-малко. Нормално хубаво майско време", прогнозира проф. Рачев.

"Това засушаване, което се наблюдаваше, е характерно за лятото, не за април. Много сериозен проблем е в Барселона, както и Португалия, Италия се измъква, защото и вчера и днес имаше сериозни валежи", посочи още той.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук