По-чист въздух ще дишаме в края на уикенда. Очаква се през новата седмица да има повече вятър, който ще прогони гъстите мъгли, каза пред „Телеграф“ климатологът проф. Георги Рачев.
 
Във високите части на планините още вчера температурите рязко се понижиха и с това се разруши тази термична инверсия, която даваше възможност за образуването на много гъсти мъгли с голяма продължителност. Днес и утре подобрението на въздуха ще продължи.
 
В неделя температурите ще се понижат, но пак ще останат малко по-високи от типичните за тази част на годината.
 
В София максималната температура ще се колебае между 0 и 1 градуса, а минималните ще бъдат от порядъка на минус 3 и минус 5 градуса. Това се отнася за високите котловинни полета на Западна България.
 
В останалата част от страна минималните температури ще бъдат около и малко под 0 градуса, а максималните – с няколко градуса над нулата.
 
Такова ще се запази времето до вторник, когато ще започне много бавно затопляне на времето. Температурите ще се повишат с 1, а в сряда евентуално с 2 градуса и пак ще остане малко по-топло от нормалното до следващата неделя.
 
В близките 10 дни до края на месеца не се очакват съществени валежи, а в най-екстремния вариант не се очакват никакви, прогнозира проф. Рачев.
 
„Има много голяма вероятност, ако тази прогноза се осъществи, в половин България да отчетем януари месец с нулев валеж. По високите части на планината са изпълнени 30-40% от валежната норма. Напълно е възможно да отбележим януари като най-сухия през последните години.
 
В София до момента валежите са от 2 литра на квадратен метър, което представлява 7% от наличната норма.
 
Същевременно този януари е с от 1 до 2,5 градуса над нормата“, посочи климатологът.