По-близо ще сме до юни месец, денят стана 15 часа, много е силно слънцето, но това не пречи Западна България да е преовлажнена от непрекъснатите валежи. Докато на Изток е доста по-семпло откъм валежи. Има повече слънце. Не са безкрайно високи температурите. Май месец си отива студен. Това заяви  проф. Георги Рачев в ефира на bTV. 

Ден, изпълнен със слънце, и без дъжд, ни очаква днес. Температурите ще стигнат до 23 градуса в София. След няколко дни на валежи, уикендът ще бъде по-спокоен с по-малко дъжд. Най-много ще вали в сряда и четвъртък в западната половина на страната, когато температурите ще бъдат с няколко градуса по-ниски.

Максималните температури на празничния 24 май ще бъдат в границите на нормалното, допълни проф. Рачев. В ниските части ще варират между 20 и 25 градуса, а в София и високите котловинни полета с няколко градуса надолу. Не е изключено обаче да вали, както се случва обикновено.

Това, което говорих за времето през май преди месец, не се сбъдна. Това признание направи в ефира климатологът проф. Георги Рачев. Той обясни, че всички дългосрочни модели за времето у нас са се оказали грешни и не са предвидили по-студеното време.

През този месец температурите са по-ниски с 2 градуса от нормата, каза проф. Рачев. Той добави, че на места в страната вече е изпълнена месечната норма на валежите, а те ще продължат и в следващите дни.

„Излъгах много жени, че пускам слънцето още в събота", пошегува се синоптикът.

Язовирите, от които се взема питейна вода са на макс, така че не може да се очаква суша, коментира климатологът.

Тази седмица най-лошо време ни очащва в четвъртък, когато ще вали обилно и на много места ще има гръмотевични бури. Прогнозата на проф. Рачев за празника 24 май са, че пак ще вали, но по-слабо и само в определени часове.

През петък, събота и неделя времето ще е по-стабилно и по-слънчево. Температурите в цялата страна ще станат над 20 градуса, прогнозира климатологът.