Второ циганско лято ще ни зарадва след четири дни застудяване. Това прогнозира климатологът проф. Георги Рачев, цитиран от в. „Телеграф“.

Промяната на времето ще започне от днес и ще продължи до събота. Четвъртък и петък ще бъде по-хладно, като максималните температури ще бъдат между 10-13 градуса. В по-високите части на България може да паднат и под 10.

Смразяващи новини: Първият сняг пада до часове

„Това ще бъде най-големият студ, който се очаква. От събота започва циганското лято – втора серия. Това е истинското циганско лято, защото до Димитровден си беше една златна и много топла есен. Затоплянето ще продължи с такава скорост, че през следващата сряда максималните температури ще бъдат над 20 градуса, а на друг места като Хасково те могат да достигнат 24 градуса“, каза още климатологът.

Валежният период ще продължи от сряда до петък. Ако през този се съберат 10-15 литра на квадратен метър, ще бъде изключително постижение. 

„Поне засега валежите изчезнаха и продължава да е адски сухо в цяла България. от август месец у нас валежите са под нормата. И август, и септември, а и ноември ще изпратим с валежи под нормата и то значително под обичайното. 

Октомври месец пък си отива с температурни аномалии, между 3 и 4 градуса, въпреки че през последните два дни ще има захлаждане, което е много. Няма влага в горния почвен слой“, обясни още проф. Рачев.

„Липсата на дъжд ще се отрази на земеделските култури, тъй като трябва да се сеят есенниците“, прогнозира професорът.

Невиждана аномалия: Това не са СНИМКИ от пустиня, а от България!

„По-малко вода има в язовирите, а и в планините е сухо. Всичко е изсъхнало и е станало буквално като кибрит. Всяко палване на открито може да предизвика пожар“, алармира климатологът.

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме в реално време какви са климатичните условия в страната