Продължаваме до 22 с доста по-топло време и чак до 1-ви май. Следобед тогава ще има гръмотевична дейност и валеж. Това заяви проф. Георги Рачев в ефира на bTV.


На 15 април времето в София беше 4 градуса под нормата, допълни той.

"Няколко студени вълни засегнаха Европа, засегнаха и България. Днес излязох на минус 1 градус, а в Москва температурите стигнаха 24 - рекорд от 140 години", каза той.

В събота и неделя у нас захлажда, ще вали. В понеделник и вторник африканският циклон ще донесе сняг над 2000 метра, прогнозира Рачев.

В градовете температурите са с 2 градуса и половина под нормата, а в София - под 4, за последните два месеца. Това не е било от 25 години. От студеното време пострадаха и френските лозари, заради сланите 25-30 % от реколтата им ще бъде унищожена.

Ние сме свързани, няма как един циклон да стигне до Калотина и да каже, не, няма да идвам в България, но тази тези няколко студени вълни които засегнаха и България, засегнаха огромна част и от Европа. В Москва обаче е 21 градуса, това е противовес на студеното нахлуване над Европа.

Циклонът Тошко Африкански ще премине през Източна България. Той ще предизвика по-сериозни валежи и гръмотевични бури. Това прогнозира още климатологът. 

Очаква се обаче циклонът бързо да се измества на Североизток и във вторник валежите ще намалеят. 

Заради циклона ще има гръмотевични бури, много ще вали, каза климатологът. Язовирите вече имат достатъчно обем да поемат допълнително води, при яз Върбица може да има висока вълна, каза той.

Следващият петък ще стигнем 17 градуса, но времето ще продължава да е по-хладно от нормалното за сезона.

Иначе днес времето ще е ясно и на повече места ще грее слънце. Уикендът обаче отново ще застуди. Сняг ще вали над 2000 метра. Валежите ще са приблизително 5 л/ч. 

"Ще се стопли, но ще е по-студено за сезона", обяви проф. Рачев.

Той очаква трайно топло да бъде след 1 май. Дотогава април ще ни се стори студен и мрачен. В София идните дни не се очакват високи температури. 

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви информираме какви са климатичните условия в страната.