НАТО реши да създаде "щит на европейското небе" - система за противовъздушна отбрана. България е една от 14-те държави, които се включват в проекта за европейска противовъздушна отбрана в рамките на НАТО.

"НАТО се готви да посрещне всякакви заплахи във възможните сценарии. Вече явно има достатъчно високо равнище на разбиране, че има заплаха, за която НАТО трябва да се готви. Тя е основно от източния фланг.

НАТО мисли за противоракетната отбрана от доста години. Такива големи проекти не могат да се изпълняват само от отделни страни. Заплахата от страна на Русия е достатъчно голяма", коментира бившият военен министър проф. Тодор Тагарев в студиото на "България сутрин".

По думите му Patriot е доста утвърдена система, като вече има нейни единици в Полша и Румъния. Ще видим смес от системи за противовъздушна отбрана, смята той.

"Не знам колко пъти вече Русия трябва да ни обявява за враг, за да вземем мерки, крайно време е. Трябва да се защитим от имперската руска политика. Русия ни причисли към страните, участвали в терористичния акт срещу гордостта на Путин - Кримският мост.

Путин е много гневен и обяви, че няколко страни имат участие в реализирането на този акт. Тезата на Русия е, че воюва с "колективния запад". Путин подготвя общественото мнение, че Русия има право да използва ядрено оръжие", каза още проф. Тагарев.

Той коментира и решението на партиите да не поканят руския посланик Елеонора Митрофанова на откриването на 48-ото Народно събрание на 19 октомври.

"Г-жа Митрофанова въобще няма място в българския парламент. Това е измислен дебат. Вече стана ясно, че Русия е агресор и не се спира пред унищожаването на гражданска инфраструктура. Какво ще прави пратеникът на една терористична държава в нашето НС?! Въобще няма работа там", категоричен бе проф. Тагарев.

Бившият военен министър очаква вместо това депутатите да вземат решение да поканят украинския президент Володимир Зеленски да отправи видеообръщение в парламента ни.

"Бих се изненадал, ако Зеленски приеме. Какво е дала България за по-голямата сигурност на Украйна? Президентът ни публично се противопостави на решението за бързо присъединяване на Украйна към НАТО. Не сме взели решение да предоставим оръжие на Украйна.

Зеленски би се обърнал, когато има ясни знаци, че България ще окаже помощ на Украйна, от каквато има нужда. Обяснението е руското хибридно влияние. Много хора вярват, че в наш интерес е Русия да е силна. Това не е вярно", настоя проф. Тагарев.

Той подчерта, че българската армия се готви да изпълнява своите задължения с въоръжение на над 40-50 години. Задължително е да отидем към превъоръжаване, изтъкна гостът. Според него би било огромна грешка да придобием втори вид изтребители.

Председателят на Българската газова асоциация (БГА) Пламен Павлов на свой ред каза, че в плана на ЕК ще се договарят количествата гаэ анблок. България обаче потребява около 0,7% от европейското потребление на природен газ, което е пренебрежимо малко. 

"Но България има географско положение, което ѝ даваше огромно предимство при директно договаряне. Ердоган и Путин обсъждаха създаване на газов хъб в Европа в съкратен срок. 

Ако този газов хъб определя цените, които ЕС ще ползва, ние ще загубим своето предимство, бидейки първата страна от ЕС в тази бъдеща връзка. Такова съвместно купуване не би трябвало да бъде препоръчително", каза той пред Bulgaria ON AIR.

Вчера на заседание на кризисния щаб Павлов е помолил КЕВР или Министерството на енергетиката да дадат ясна картина за моментното потребление на природен газ, където се наблюдава понижаващ се тренд.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук