Финансистът Любомир Дацов коментира решението да не бъдат поканени посланиците на Русия и Беларус в първия ден на новото Народно събрание.

"Гергана Паси го каза днес много ясно в един пост. Има протокол, има общоевропейска позиция по този въпрос. България трябва да се придържа към нея.

Защото действително една такава тема в момента е вдигане на шум и отстрани изглежда, че действително се занимават с някакво дребнотемие.

От гледна точка на отражението върху взаимоотношенията ни с Русия, според мен няма никакво значение, тъй като те и без това са достатъчно лоши. Дали ще бъде поканен посланикът на Русия или няма, е за вътрешна употреба, а не за международна.

Тоест, едва ли някой го интересува отвън. Най-много да има някаква забележка между редовете. Така че аз не мисля, че има някакво значение дали ще бъдат поканени двамата посланици или не", заяви той в предаването "Пресечна точка" по "Нова телевизия".

"Но това ще си има отражение, защото оттук нататък ще засяга всеки един посланик. По света има много конфликтни точки, където или хората избиват собственото си население и посланиците ще бъдат поканени, или други държави избиват съседните си държави, не е само Русия.

Например сутринта си направих труда да прочета за Йемен - 4000 убити мирни жители, над 3000 изчезнали, за последните няколко години са бомбардирани над 820 пъти.

Поне още толкова случаи от "Амнести интернешънъл" са установени криминални. Това отваря вратичката за много морални дилеми, тъй като когато имаш двоен стандарт за едни и същи събития, това не води до добро.

Така че за мен в този случай трябва да действаме както Европа действа - по протокол. Оттам нататък е въпрос на партийни вълнения", заяви той.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук