Проф. Николай Витанов даде кратка информация за ситуацията с коронавируса у нас на 21 ноември. Ето какво написа той в личния си фейсбук профил:

Кратка информация за пандемията за 21 ноември 2022 г.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

Планът „Полегата вълна“ си действа. Социалната система е в режима, предвиждан от този план. Планът ви е обявен много отдавна и се реализира пред очите ви. Гледайте, за да знаете какво да искате от тези, които ще се занимават със следващите епидемии, защото аз няма да се занимавам вечно с това.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Както бе прогнозирано, битката между Ковида и други вируси доведе до забавяне на разпространението на К-19. Прогнозирано ви е, че това няма да позволи на ковид-вълната да се вдигне толкова високо, че да създаде съществени проблеми за здравната система до коледните празници. Здравната система се очаква да се справи. Гледайте, дали ще се сбъдне тази прогноза. Ама добре гледайте, защото и тази прогноза ви е направена много отдавна.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 126. Очакван срок на стабилност на сценария поне 138 дни. Което означава, че и през ноември се очаква болниците да не се напълнят. Гледайте, дали ще стане така.

14-дневната заболеваемост днес е 58.43 на 100 000. Спадна. Ковидът е достатъчно забавен, за да не може да се надигне толкова, че да ни създаде проблеми за Коредните празници. Това е целта на играта. След празниците зависи от това, какво ще си внесем от чужбина покрай празниците. Предварителните сметки не показват, че ще имаме особени проблеми, но пак ви пиша, нека да видим какво ще си внесем покрай края на годината.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 234 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Очаква се да няма дифузно разпространение 250 дни. Тоест, не се очакват особени проблеми за коледните празници. Гледайте, става ли това или не става.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 0.99. Под 1.00 е. Заразата се свива, Ковидът не се дава да бъде тръшнат бързо.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Грипът обаче натиска надолу дифузното разпространение на ковида.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.11

София-град - 0.12

Пловдив - 0.09

Бургас - 0.09

Варна - 0.07

По южните граници

Благоевград - 0.07

Кърджали – 0.07

Смолян - 0.11

Хасково - 0.13

Ямбол – 0.13

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Днес, както се очакваше – няма проблеми. Имаме задържане на ниски стойности на индекситe по области. Индексите на дифузното разпространение поспаднаха, но не отидоха към нула. Ковидът тази година не успя да отвее другите вируси и те му подляха вода. Това е добре – сценарият Празни болници ще си остане стабилен и през ноември, не се очаква да имаме проблеми с коледните празници.

За страната, индексът е 9 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи повече време, отколкото бе предвидено. Вече 234 дни. Прогноза – дифузно разпространение няма да има 250 дни. Гледаме дали ще се реализира.

За сведение - индексите в още няколко области

Монтана - 0.06

Пазарджик - 0.09

Перник - 0.12

Плевен -0.10

Разград -0.10

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А ноември си върви-и-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне 10-на пъти, за да стигне критичната стойност, в Монтана – даже 16 пъти. Няма време да го направи до Коледа, но вие го знаете това отдавна.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Заетостта на леглата е десетки пъти под максималния капацитет.

Очакванията са да се пречупи тренда на увеличаване на заетостта. Но заетостта е толкова ниска, че не се очакват проблеми не само за тази седмица, но и до средата на месеца, че и до края на месеца.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 55

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

11% - заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 438

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 9%. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през ноември. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до коледните празници. Ако не си внесем много вируси по празниците – и след Ивановден ще сме добре.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността през втората половина на ноември ще е ниска, но се очаква да се появят дни с двуцифрено число починали. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 234 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през ноември, болниците няма да се напълнят. Хомеостазисът предполага полегата вълна.

7. Днес – картата на 14 дневната заболеваемост. Челвено не се очаква да се появи, обстановката е спокойна, а вече сме 21 ноември. Коледните празници наближават и за ужас на юрдечетата, прогнозата, че нямаме да имаме проблеми по празниците с Ковида , все повече се осъществява.

Това е за днес. Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас.