Математикът проф. Николай Витанов направи анализ на обстановката с коронавируса у нас към 17 януари. По думите му обстановката се развива според очакванията за настъпление на Омикрон и нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден. Според математика обаче няма да има чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Ето какво още написа той в личния си фейсбук профил:


Кратка информация за оперативната обстановка за пандемията за 17 януари 2022

Обстановката се развива според очакванията. А те както знаете са: настъпление на Омикрон към нови рекорди в броя на регистрираните случаи на ден, но никакви чудовищни бройки като 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден.
Защо така?

1. Защо се отлага Апокалипсисът? Знаете прогнозата ми още от началото на ноември, че Омикронът ще има нужда да се бори 3-4 седмици да стане доминантен. Ако помните, моята система за ранно предупреждение го засече на 23-ти декември миналата година. Оттогава минаха 3 седмици. Четвъртата седмица е.
 
НЯМА ПРОМЯНА В ПРОГНОЗАТА МИ ОТ НАЧАЛОТО НА НОЕМВРИ. Хайде да не ми се върти изтъркания номер, чужди прогнози да се приписват на мен, че да има за какво да се приказва срещу Витанов от дивана. Витанов никога, ама никога не е говорил за 60 000, 70 000 или 100 000 случая на ден. Запомнете го добре това, ще бъда безмилостен към всеки, който се опита това да ми га залепи като моя прогноза. НЕ Е МОЯ ПРОГНОЗА.

2. Базовото репродуктивно число днес е 1.11. Над 1 е, обхватът на заразата се разширява, но е под 1.3, няма експоненциално разширение. То се вижда и от броя случаи - няма рязък скок. Но това е, което и очаквах. Пак за смятането на числото. Ама този го сметнал, ама онзи го сметнал. Да си го смятат.

Това, което ви пиша като число се смята по алгоритъм, проверен че работи вече 2 години. Няма да се занимавам повече с обяснения. Като искате, вярвайте на други, които го смятат. Няма проблем. Но ги питайте колко им е стажа в областта на прогнози, основани на анализ на времеви редове и къде са го учили тоя занаят. Моят стаж е 25 години и съм специализирал точно това и то с години в Германия.

3. Данните за смъртността. Тя е в рамките на очакваното. Омикронът още не се е развихрил. Делта вариантът още го има, а той е доста смъртоносен. По прогнозите пиша 75 - 85 на ден средно за следващите дни до понеделник. Утре - може и повече.

4. Няколко думи за картите. Ще спра да публикувам картата по стария план на Министерството на здравеопазването. Може да я заменя с друга, по новия план. Тук ще помисля, коя да е и няма да е много скоро - затрупан съм от сметки.
 
Картата за прогнозата за 14-дневната заболеваемост. Виждат се областите, в които се вихри вече Омикронът. Очаква се и други области да влязат в тази най-тъмночервена зона. Пловдив държи още фронта. Че държи франта, се вижда и от картата на риска по нашата методология. Там виждате, че почти всичко е виолетово. Логично - очакваме настъпление на Омикрон варианта на вируса. Не много бързо настъпление, но настъпление.

5. Имаме дифузно разпространение на вируса във всички области. Това е, което ни чака да края на месеца

6. Виждате, че Омикронът е силно разпространен, но не във всички области. Пожарът гори с различна интензивност на различните места. Има области където гори силно и такива, където гори доста по-слабо. Като се засили горенето в тия последните области, в тия първите доста ще е изгоряло. При тази ситуация вероятността за супер пожар намалява с всеки изминат ден, в който нещата остават така. Всеки ден, в който Пловдив не е в най-тъмночерваната зона. Див късмет имаме, от мен да знаете.

7. Заетостта на леглата. Разберете най-накрая, че това е върховният фактор, който се следи, НО ТОВА НЕ Е ЕДИНСТВЕНИЯТ ФАКТОР. В ПЛАНА НА ПРАВИТЕЛСТВОТО ПИШЕ - МУЛТИФАКТОРЕН АНАЛИЗ НА СИТУАЦИЯТА. СЛЕДИ СЕ И ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА И СЪСТОЯНИЕТО НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ И ДРУГИ НЕЩА. Ама 80% било висока стойност, за да се вземели мерки. Когато заетостта на леглата за интензивно лечение стигне 80%, това, което се ще обсъжда вече е тоталният локдаун. Мерките започват доста преди заетостта да достигне 80%.

8. Този път имате и прогноза, какъв етап се очаква след 5 дни.
 
ТАЗИ ПРОГНОЗА СЕ ПРАВИ ПРИ ПРЕДПОЛОЖЕНИЕ ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА ПАРАМЕТРИТЕ НА СРЕДАТА НА ФУНКЦИОНИРАНЕ НА СИСТЕМАТА. ПРАВИТЕЛСТВОТО Е АКТИВЕН ЕЛЕМЕНТ, МОЖЕ ЧРЕЗ МЕРКИ ДА ПРОМЕНЯ ТЕЗИ ПАРАМЕТРИ И ДА ПРЕДОТВРАТЯВА СТАБИЛИЗИРАНЕТО НА НЕБЛАГОПРИЯТНИ СЦЕНАРИИ. Тъй, че прогнозата ви казва, какво се очаква да се случи, ако не се предприеме нищо.
 
9. Вие също сте активни елементи в системата и може да влияете върху ситуацията. Помислете си - имате ли интерес от тотален локдаун? Всеки 3 дни в страната се произвежда БВП за около милиард лева (че и повече). Всеки ден без локдаун е златен за цялата страна. ПАЗЕТЕ СЕ, БЪДЕТЕ ЗДРАВИ, НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ, НЕ СТИГАЙТЕ ДО БОЛНИЦА. Хем ще сте здрави, хем няма да има и локдаун. ГЛЕДАЙТЕ СИ ИНТЕРЕСА! ТОВА Е МОЯТ ПРИЗИВ.
 
Тъй че, пазете се, бъдете здрави, не се разболявайте, не стигайте до болница. Тогава няма да има и тотален локдаун. Повярвайте ми, с ум и разум ако действаме, може да ни се размине. Каквото си го направим, такова ще е.
 
Желая здраве и успехи и нека вирусът да ви заобикаля.