Математикът проф. Николай Витанов даде кратка информация за военните действия в Украйна към 21 март. Ето какво написа анализаторът в личния си профил във Фейсбук: 

Кратка информация за войната за 21 март 2023 г.

Виждам, че нестандартната сводка от вчера ви хареса. Получихте представа от някои аспекти на тази война, които засега не се обсъждат много много. Юрдеците останаха изненадани и не успяха да сглобят нищо друго освен – ама то е елементарно, ама то и ние можем да го кажем. Стандартно крякане.

Като е елементарно, защо не го направихте вие, юрдечета мои? Всичко може да кажете и всичко може да прогнозирате, но след като се случат нещата. От такива капацитети като вас, юрдечета мои, България затъва все по-дълбоко в тресавището на тая война.

Що се отнася до войната, днес сводката пак ще е нестандартна. Ще пообсъдим въпроса за снабдяването на украинската армия. В основата ще поставим няколко индекса, които ще ни покажат достатъчно ли е това снабдяване и на тази логистична основа ще направим няколко извода.

И тъй – от войната изминаха 390 дни. Украйна е на системи и украинската армия е тотално зависима от външни доставки на оръжие. Достатъчни ли са те. Нека да видим какво губи украинската армия на месец досега.

Смятаме, че войната продължава вече 13 месеца. Смятаме и най-благоприятната ситуация за загубите на украинската армия. Как? Бисмарк е казал, че на война се лъже много. Значи – взимаме това, което руснаците обявяват за загуби на украинската страна в техника и го делим на 2 за да елиминираме ефекта на послъгването. Оценката е силно занижена и е благоприятна за украинската страна.

И така, коригираните загуби на украинската страна са както следва

1. Самолети. Руснаците казват, че са унищожили 402, делим на 2, значи 201, закръглено в полза на украинската страна – по 15 самолета на месец

2. Хеликоптери. Руснаците казват, че са унищожили 221, делим на 2 с благоприятно закръгляна за украинската страна – 110, 8 на месец, пак закръгляме надолу в полза на украинската страна.

3. Безпилотни летателни апарати. Руснаците казват, че са унищожили 3457 , делим на 2 – 1728, пак закръгляме благоприятно за украинската страна. На месец – 132, пак закръгляме благоприятно за украинците.

4. Зенитни ракетни комплекси. Руснаците казват, че са унищожили 414, делим на 2, значи 207, на месец това прави по 15 (яко закръгляне в полза на украинската страна).

5. Танкове и други бронирани машини. Руснаците казват, че са унищожили 8330, делим на 2 – 4165, това прави 320 на месец (пак закръгляме в полза на украинската страна)

6. Бойни машини на системи за залпов огън. Руснаците казват, че са унищожили 1066, делим на 2, значи 533, това прави по 41 на месец.

7. Оръдия на полевата артилерия и минохвъргачки. Руснаците казват, че са унищожили 4381, делим на 2, значи 2190 с благоприятното за украинската страна закръгляне. На месец това прави по 168 – пак благоприятно закръгляме за украинската страна.

8. Специална автомобилна техника. Руснаците казват, че са унищожили 8996, делим на 2, значи 4498, на месец това прави по 346.

Така. Да видим, какво се очаква да получи украинската страна през тази година. Взимаме каквото са им обещали и го умножаваме по 3 Както виждате, оценката е страшно благоприятна за украинската армия.

1. Самолети – не са им обещавали, но да допуснем, че ще им намерят 100 самолета за годината. Годината има 12 месеца, значи по 9 самолета на месец (закръгляме си благоприятно за украинската армия)

2. Хеликоптери – не са им обещавали, но да допуснем, че ще им намерят 100 хеликоптера – по 9 на месец.

3. Безпилотни летателни апарати. Не е ясно какво им е обещано, но да допуснем, че ще им доставят 1200 такива – по 100 на месец, за да е по-лесно пресмятането на индекса по-долу.

4. Зенитни ракетни комплекси – тия са кът, но да допуснем, че ще им доставят 120 за годината -по 10 на месец (тук бройката е силно завишена, но карай да върви).

5. Танкове и други бронирани машини – обещани 160 танка, 324 БТР.а, 224 БМП-та и 381 бронирани автомобила. Всичко 1089, умножаваме по 3 – 3267, делим на 12 – 273 на месец с благоприятното за украинците закръгляне. Ясно е, че числото е твърде по-голямо от реалите доставки, но смятаме най-благоприятния за украинците вариант.

6. Бойни машини за системи за залпов огън. И тия вече не се намират много много, но да допуснем, че ще им доставят 240, тоест по 20 на месец (пак яко надуваме числото)

7. Оръдия на полевата артилерия и минохвъргачки. Украинците искат 500 оръдия, да допуснем, че ги получат всичките. Слагаме и 1300 минохвъргачки и получаваме 1800 бройки – по 150 на месец (е-хее-е-е, много са, но карай да върви).

8. Специална автомобилна техника. Да не скъпим тук, да речем, че им доставят 3600 бройки за годината, тоест по 300 а месец.

Така, яко надценихме възможните доставки за украинската армия. Следват няколко индекса.

Стойност на индекса под 1 – доставките са недостатъчни. Стойност на индекса над 1 – доставките са достатъчни.

1. Индекс на попълване на загубите от самолети – доставки – 9 на месец, загуби – 15 на месец. Стойност на индекса : 0.67

2. Индекс на попълване на загубите от хеликоптери – даставки – 9 на месец, загуби – 8 на месец. Стойност на индекса : 1.125

3. Индекс на попълване на загубите от безпилотни летателни апарати – доставки 100 на месец, загуби – 132 на месец, стойност на индекса: 0.757

4. Индекс на попълване на загубите от зенитни ракетни комплекси – доставки – 10 на месец, загуби – 15 на месец. Стойност на индекса: 0.67

5. Индекс на попълване на загубите от танкове и други бронирани машини. Доставки – 273 на месец, загуби – 320 на месец. Стойност на индекса: 0.853

6. Индекс на възстановяване на загубите т бойни машини за системи за залпов огън – доставки 20 на месец, загуби – 41 на месец. Стойност на индекса : 0.487

7. Индекс на попълване на загубите от оръдия на полевата артилерия и минохвъргачки. Доставки – 150 на месец, загуби – 168 на месец. Стойност на индекса : 0.892

8. Индекс на възстановяване на загубите от специална автомобилна техника. Доставки – 300 на месец, загуби – 346 на месец. Стойност на индекса – 0.867

Какво излиза. Свалихме яко броя на украинските загуби. Надухме яко доставките. И пак 7 от 8-те индекса са под 1. Само хеликоптерния индекс отиде над 1, но то е недостатъчно за превъзходство във въздуха. И тъй, какво да очакваме.

Ами следва да очакваме продължаващо и през тази година превъзходство на руснаците във въздуха и на земята. Украинската армия не се очаква да си попълни загубите и се очаква да отслабва. Стойностите на индексите обаче не са много ниски, което показва, че се очаква да има съпротива.

Винаги съм ви казал, американците могат да смятат. Виждате какво показват сметките – налива се техника за да се поддържа ниво на украинската армия, което да изтощава руската страна колкото е възможно.

И докато свърши украинското пушечно месо – вчера видяхме, че безвъзвратните загуби са средно 3-ма украинци на един руснак. Войната не върви добре да Украйна, както виждате и затова новия чешки президент (генерал 4 звезди в оставка) им каза, че имат само още един опит. С други думи, ако големият юруш тази година не успее, представлението ще отива да свършва. Да видим.

Днес оценката на войната беше длъжка, ще прескоча рубриките политология и демография и ще дам само

Рубриката

Въпросите и отговорите на Витанов

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов за болници, празни от Ковид – 245. Върви девети месец.

Колко дни вече е валидна прогнозата на Витанов, че няма да има дифузно разпространение на Ковид вируса – 353. Наближава 1 година

Въпрос – какви са субектът и обектът на един конфликт?

Отговор – конфликтът е стълкновение на противоположни интереси, цели и възгледи, което води до противодействия на субектите на конфликта и се съпровожда с негативни чувства от тяхна страна. Доколкото разглеждаме обществени конфликти, субектите са хората, а обектите са противоречията и проблемите, които са свързани с хората. Затова конфликтите биват социални и вътрешноличностни.

Коментар: Социалните конфлекти воят и до вътрешноличностни такива. Често се отбелязва – хората са подивели. Ами в дива обществена обстановка, раздирана от конфликти какво очаквате да стане?

Тъкмо през такъв период минаваме сега. Сценарият бе отработен в Румъния – отслабване на правителството, хвърляне на страната в хаос, рязко увеличаване на броя на социалните и вътрешноличностните конфликти.

Така една държава по-лесно се управлява отвън, докато вътре са заети да се ядат помежду си. Докато това се поддържа, ще има още социални конфликти и хората ще подивеят още. А котараците подхвърлят досиета и си пият кафе-е-е-ето. Ето ви

Правило на Витанов: не е глупак, който разпалва конфликти в една държава. Глупаци са тези, които реализират чужди интереси за собствена сметка.

Оценка на ситуацията – разпалват ли ни конфликти. Разпалват ни. Реализират ли си интересите за наша сметка. Реализират ги. Глупаци ли са? - не са. Ами ние какво сме? Дами и господа – опитното свинче в изследването за реализация на чужди интереси за собствена сметка чрез разпалване на конфликти в една държава – народът на тази държава! Ръкопляскания моля!

Добре, стига за днес.

Бъдете здрави и успешни и нека вирусите и войната да ви заобикалят.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук