Математикът проф. Николай Витанов направи анализ за пандемията от коронавирус. Ето какво пише той в личния си фейсбук профил за ситуацията на 7 януари:

Кратка информация за пандемията за 07 януари 2023 г.

Днес е събота. Честит имен ден на Ивановците, Иванките и другите такива именници. Да са живи и здрави, другото се нарежда някак. Днес е и събота, тъй, че по традиция информацията ще е само за ковида. Само отбелязвам, че втората серия на филма Франкенщайн свършва съвсем според прогнозите и чакаме финалната трета серия. Както знаете прогнозата – там ще са сополите, сълзите и драмите. Повече – в понеделник.

За който още не е разбрал – анализът за войната е в отделен пост.

Както винаги: който смята, че тази информация, която давам, не е полезна или е фалшива, да не я чете. Игнорирайте я, тя не е за вас. Тя е за тези, които смятат, че е полезна.

Сега по същество.

И тъй, януари си дойде. Стойностите на заболеваемостта и на индексите се очаква да растат в следващите 2 седмици. Системата е закарана обаче в режим на полегата вълна – това го знаете отдавна. Тази работа означава, че здравната система ще може да поеме нарастването без особени проблеми.

С две думи: няма да се притеснявате, спокойно. Позицията ни да посрещнем прогнозираното следивановдневно покачване на броя на заболелите е добра – заболеваемостта е ниска, болниците са празни откъм болни от ковид. Системата има време да реагира, има си и планове. Отдавна съм ви писал – ще отблъснем и тази вълна.

Караме по технологията за оценка и прогнози, както всеки ден.

Това са числата. Ако ви е еднообразно, не го четете.

Намираме се в сценарий Празни болници, ден 173. Прогнозата е: Сценарият Празни болници ще е стабилен 200 дни. Няма да има проблеми през януари с болничната запълненост от К-19.

14-дневната заболеваемост днес е 29.17 на 100 000. Започва нарастване, но заболеваемостта е натикана в ъгъла, съвсем според прогнозата. Знаете очакването – заболеваемостта се очаква да тръгне нагоре но без да се създаде проблем за здравната система.

Припомням сценария Празни болници – стабилен при под 500 в интензивни отделения и под 5000 в неинтензивни отделения.

Проверка на ситуацията с пандемията днес

1. Общата обстановка - Модифицирания Омикрон не успява да запали дифузното разпространение И така вече 280 дни след края на извънредната епидемична обстановка. Прогнозата беше – очаква се да няма дифузно разпространение 280 дни. Сбъдна ли се, сбъдна се. Като дойде другата пандемия, така ще искате от тия, които я прогнозират – да излезе и да каже насред пандемията – оттук натам 280 дни няма да има дифузно разпространение. И да няма. И не забравяйте как непрекъснато си юрдчеше срещу Витатов, а прогнозите му са точни и 9 месеца напред. Сега ще станат и 10 месеца, защото, както вече ви писах отдавна, прогнозата е, че 300 дни няма да има дифузно разпространение. Как тъй – просто е, разпространението е под контрол. Как тъй – почнах да описвам част от математическите си модели. Като му дойде времето, ще се публикува и това. Въпрос на математизация. Способността да пресмяташ какво и колко е разпространението отваря пътя към действия за контрола му.

Така, караме нататък.

3. Базовото репродуктивно число - днес е 1.07. Над 1.00 е. Заразата се разширява, но както ви бе прогнозирано, Ковидът няма да се даде да бъде тръшнат бързо. Тъй, че развитието е според очакванията.

3. Проверката за суперпожар - няма суперпожар. За да има, трябва да има дифузно разпространение. Дифузното разпространение на ковида обаче го няма. Няма-а-а- го.

Да видим няколко контролни чисълца за днес от индекса на дифузното разпространение

За страната - 0.06

София-град - 0.06

Пловдив - 0.05

Бургас - 0.07

Варна - 0.07

По южните граници

Благоевград - 0.02

Кърджали – 0.02

Смолян - 0.07

Хасково - 0.04

Ямбол – 0.12

Знаем си:

1. Критична стойност за запалване на дифузно

разпространение - 1.00

2. Над 1.00 - дифузно разпространение

3. Под 1.00 - дифузното разпространение спира или съвсем го няма.

Както се очакваше – няма проблеми. Сценарият Празни болници ще си остане стабилен и през януари. Стойностите на индекса ще започнат полека да растат, но сме в режим на полегата вълна и не се очаква бързо нарастване.

За страната, индексът е 16.5 пъти под критичната стойност. Дифузното разпространение го няма, клъстерното още е на ниско ниво. Развитието е съгласно плана „Полегата вълна“. Скука. В Кърджали и Благоевград индекса е дори 50 пъти под критичната стойност.

Има ли мегдан за притеснение засега? Не – индексите все още имат ниски стойности. Полека почнаха да растат. Кога да почнем да се притесняваме – ами като стигнат 0.5. Коя област да наблюдаваме? Той индекса ви казва – Ямбол. Но и там индекса е 8.5 пъти под критичната стойност. Ето как математиката ви казва къде да гледате, какво да гледате и колко ви остава до проблемите. Спокойно може да се подготвите.

Планът за блокиране на разпространението на модифицирания Омикрон чрез спиране на дифузното разпространение работи. Вече 280 дни. Прогнозата се реализира – дифузно разпространение няма. Както виждате, обстановката в страната е под пълен контрол. Ковидът е в клещите на математическата социална динамика. Изкарахте си спокойно празниците. Сега ще си изкарате и месец януари без особени проблеми.

За сведение - индексите в още няколко области

Стара Загора - 0.05

Шумен - 0.06

Търговище - 0.03

Велико Търново - 0.05

Видин - 0.06

Карам по азбучен ред, по 5 области всеки ден.

Както виждате, засега проблеми няма. Ситуацията е под контрол. Не пускаме дифузното разпространение да се разпали. Във вътрешността на страната обстановката е спокойна. А дянуари и върви-и-и. Виждате, индексът трябва да се вдигне 20-на пъти, за да стигне критичната стойност. В Търговище даже 33 пъти трябва да се вдигне. Ситуацията е спокойна.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие – знаете, това е девизът на математическата социална динамика. Ситуацията в страната е под пълен контрол. Даже и вие, като гледате стойностите на индекса, можете да се направите сметката. А тя е – до Ивановден вероятността да препиете ще е много по-висока от вероятността да ви хване ковид. Много отдавна бе направена тая прогноза – ето, Ивановден е, правете си сами сметката дали се сбъдна или не.

Караме нататък.

3. Проверка за препълненост на болниците. ТОВА Е ВАЖНО. Има ли препълнени болници? Няма. Нещата са под контрол. Целта на играта е постигната. Мястото на народа е в къщи при ракията, винцето, мезенцето и туршийката, а не в болниците.

Хайде и тук малко числа

Текуща заетост интензивни легла : 40

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 500

8 % от критичната стойност- заетостта е много ниска

Текуща заетост неинтензивни легла : 393

Заетост за дестабилизация на „Празни болници“ : 5000

Под 8% от критичната стойност. Доста е ниско

Прогнозата за я знаете. Сценарият Празни болници ще е стабилен и през януари. Очаква се да минем през есенно – зимната вълна без големи проблеми до края на януари.

4. Проверка на смъртността. Сведена е сведена до едноцифрено число на ден. Смъртността и през януари ще е ниска. Внимавайте все пак и се пазете. Къси клечки ще има. Пиша си го аз това, ама кой ли го слуша. Пазете се, къси клечки ще има. Не теглете късата клечка.

5. Заключение от проверката - и днес, 280 дни след отпадането на извънредната епидемична обстановка, ситуацията е спокойна. Здравната система се справя с проблемите, сценарий „Празни болници“ е стабилен.

Дифузното разпространение е угасено. Клъстерното разпространение е на ниско ниво. Прогнозата я знаете – и през декември, болниците няма да се напълнят. Лекарите , сестрите и другия персонал от Бърза помощ се очаква повече да се борят с последиците от препиването, отколкото с последиците от Ковида. Тъй де, днес е Ивановден

7. Днес – картата на риска. Зеленото преобладава. И Силистра пожълтя, тъй, че малко повечко внимавайте там, които сте.

Стабилност, предсказуемост, спокойствие. Математическа социална динамика в действие. Това е положението. Няма мятане насам – натам, няма прекомерни мерки – ден след ден минаваме спокойно през пандемията. Честно казано обаче, взе да ми писва. Затова и пиша – трябва да вдигнете в центъра на София – до Коня огромен паментик на българския юрдек. За да можете никога да не забравяте, защо тая страна мина през толкова национални катастрофи. Отговорът е прост – юрдеците с крясъците си винаги са взимали връх над Витановците. Имало е много юрдеци и малко Витановци. Затова. И сега е така. Само че тоя Витанов се случи и да е Мориарти. Успя да приложи англосаксонската доктрина към юрдеците и канализира крякането и рева им за поддържане на линията на спокойно преминаване през пандемията. И минаваме спокойно за разлика от много други страни.

Желая здраве и успехи. И нека вирусът и войната стоят далеч от вас. И да не препиете днес. В понеделник – повече.

 

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук